Dag des Oordeels: Antillectual - ENGAGE!

Erik Damen ,


De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes en het zwarte goud. Deze keer het nieuwe album van de Nijmeegse punkband Antillectual – ENGAGE!

Politiek engagement en melodie, dat zijn al sinds 2005 de hoofdingrediënten van de punkrock van Antillectual. Hun vijfde volwaardige album heeft de krachtige titel ENGAGE! meegekregen, dat perfect de lading dekt. Het is kort, krachtig, roept op tot actie en komt meerdere keren terug in de liner notes. Nog altijd wil het Nijmeegse drietal de luisteraar aan het denken zetten en kritisch te blijven ten aanzien van de wereld. Als je in een wereld leeft die onder druk staat door conflicten en crises kun je niet anders dan betrokkenheid tonen en in de aanval te gaan. Kritieke toestanden vragen om kritische muziek.

Na een rustig intro van een halve minuut ligt de punkrocktrein op snelheid in sterke opener ‘Priest Without A Religion’. Nog catchier is ‘Europe, This Is Your Final Countdown’ met gastvocalen van Thomas Barnett van Strike Anywhere. Met deze hardcore punkers uit Richmond, Virginia heeft Antillectual al jaren een speciale band. Daarna volgt het meest poppy nummer van de plaat en het daardoor hitgevoelige ‘I Wrote This Song’. Opvallend is hoe goed verstaanbaar zanger/gitarist Willem Heijmans is.

Op het eerste gehoor lijkt het business as usual op ENGAGE!, maar het verschil zit ‘m in de details. Er wordt gebruik gemaakt van samples uit films en speeches, de opnames zijn dit keer niet in Nijmegen gemaakt, maar met o.a. Jochem Jacobs in de Split Second Sound studio in Amsterdam. In het sterke ‘The Players And The Game’ is er een gastbijdrage van een andere grootheid; Nathan Gray (Boysetfire). Het Nijmeegse drietal, dat naast Heijmans bestaat uit Riekus van Montfort (drums) en Toon van Kouteren (bas), kent het klappen van de zweep en wordt per plaat beter.

Deze Gelderse punkrockband heeft met ENGAGE! de beste plaat uit hun carrière afgeleverd. Net wat betere liedjes, net wat beter uitgevoerd en net wat beter geproduceerd. Gestoken in een mooie hoes, ontworpen door Sebas Verdikt. Opnieuw is distributie op globaal niveau; het album wordt in Europa uitgebracht door Redfield Records (Gameface, John Coffey, Eskimo Callboy), in Azië door Waterslide Records (Literature, Steve Adamyk Band, Bangers) en in Zuid Amerika door Fusa Records (Nitrominds, Adrenalized, Kacttus). Gelderse punkrock van wereldniveau.