De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud. Dit keer de nieuwe ep van de Nijmeegse punkblues-rockers van Shaemless: Shaemless 2.

De Muziek

Shaemless is inmiddels een flinke naam in Nijmegen en omgeving. Het geluid van de band is recht voor zijn raap te noemen, met een vuil en stevig randje. Het jonge Nijmeegse trio klonk van begin af aan volwassen en bloedserieus. Toch kwam er een uitbreiding met basgitariste Tayla van Ingen en nu pakt de band door. Sinds de overwinning in De Roos van Nijmegen heeft de band namelijk niet stilgezeten en het nieuw opgenomen materiaal is nu uit: Shaemless 2.

Plus

Vanaf de eerste seconde klinkt de band net zo energiek als ze live kunnen zijn. Bij het luisteren van deze vijf tracks lange ep, is het bovendien makkelijk om te vergeten dat de bandleden nog zeer jeugdig zijn, want zo klinken ze niet. Met goed afgewogen versnellingen, intermezzo’s en keiharde punchlines leer je snel wat Shaemless is en dat in maximaal drieënhalve minuut per lied.

Min

Voor een band die doorgaans zo energiek is, is ‘Distraction’ een flets nummer. Nog steeds vol met bezieling, maar ook een tikkeltje lichtvoetig en voorspelbaar. De energie die van de plaat af spat, ontbreekt tijdens ‘Distraction’ en het explosieve einde maakt niet genoeg goed.

Het Nummer

‘Crawling Creepy’ laat zien dat de band verschillende aspecten goed beheerst. De track leunt op broeierige riffs en een zanger in topvorm. Waar de coupletten met veel ritmegevoel tot stand zijn gebracht, komt het nummer in het refrein echt los. Een vlammende gitaarsolo is de kers op de taart.

Het Oordeel

Shaemless 2 is een heerlijk stevig plaatje geworden. Het bevestigt wat sommigen al wisten: Shaemless is een stevige en compromisloze band. Dit laten ze dan ook zien op hun tweede ep die de verwachtingen voor hun liveshows weer omhoog krikt.