#4DF16: The Common Linnets verrassen #4DF16: The Common Linnets verrassen

Moderne country wordt goed op de kaart gezet

, Harold Broedelet

#4DF16: The Common Linnets verrassen

Moderne country wordt goed op de kaart gezet

Harold Broedelet ,

Het was wel even wennen: The Common Linnets op het Valkhof Festival. Niet direct een act die je daar verwacht naast opkomende bands en lokaal talent, maar kwalitatief wel een verrijking voor het toch al gevarieerde programma. Het festival wil graag breed programmeren. In 2013 stond zelfs Kensington op het Valkhof, die toen op de rand van haar grote doorbraak stond. Zo bekeken passen de Linnets precies in dit straatje.

“Ik zie veel nieuwe gezichten,” roept Wim Koens in zijn aankondiging. De vaste aankondiger van het festival legt daarom maar eens uit wat we kunnen verwachten. Veel verschillende muziekstijlen in zeven dagen tijd. “Maar er is één traditie: op zondagmiddag beginnen we altijd met mooie liedjes. Rustige liedjes.” Ahum…

Rustig?

Niet bepaald. Ilse en de mannen gaan er gelijk stevig tegenaan. Met het up tempo-nummer We Don’t Make The Wind Blow’ weten we gelijk wat we te horen krijgen. Een spicy mix van country, bluegrass, folk en americana. We wanen ons op een Amerikaans countryfestival met de smoked BBQ niet ver weg. Die staat inderdaad een klein stukje verderop.

Werden er dan helemaal geen slow songs gespeeld?

Jazeker. In ‘That Part’ doet de band het kalmer aan. Het lied gaat tenslotte over het accepteren van een verbroken relatie. The Common Linnets spelen het met gepaste ingetogenheid.

Draait alles om Ilse DeLange?

Nee. In haar solocarrière is zij degene die de muzikale koers bepaalt. Maar bij The Common Linnets vindt ze in JB Meijers haar gelijke qua podiumpresentatie en virtuositeit. Meijers, die een lang c.v. heeft waarop de namen van onder andere Acda en De Munnik en De Dijk prijken, is nadrukkelijk aanwezig en grijpt je met zijn dynamische spel. Net als de andere bandleden, Jake Etheridge en Matthew Crosby, is hij een multi-instrumentalist. Ze spelen allemaal gitaar en piano en zijn songschrijvers. Hoewel hij officieel geen bandlid is, mag het warme geluid van de pedal steel gitaar van Martijn van Agt niet onvermeld blijven. Daardoor kunnen The Common Linnets veel variëren.

Zijn er dan helemaal geen invloeden van Ilse?

De ritmetandem wordt, net als bij Ilse solo, gevormd door bassist Aram Kersbergen en Ilse’s levenspartner Bart Vergoossen op drums. Vertrouwde gezichten. En ja, ook haar typische gekwebbel in dat mooie Twentse dialect doet nog steeds aandoenlijk aan.

Is het programmeren van The Common Linnets een geslaagde zet geweest?

Hier past alleen een volmondig ‘ja.’ The Common Linnets zijn meer dan alleen het succesnummer `Calm After The Storm’ dat hun levens en carrières voorgoed heeft veranderd. Ze hebben de countrymuziek toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Ook zorgt deze band ervoor dat de normaal rustige zondagmiddag is verruild voor een vol Valkhof.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland