#4DF16: The Common Linnets hemels in Stevenskerk #4DF16: The Common Linnets hemels in Stevenskerk

Samenzang van de zangvogels betovert

, Harold Broedelet

#4DF16: The Common Linnets hemels in Stevenskerk

Samenzang van de zangvogels betovert

Harold Broedelet ,

De concerten in de Sint Stevenskerk tijdens de Vierdaagsefeesten zijn inmiddels een begrip geworden. Vele artiesten zijn met succes de strijd aangegaan met de onvermijdelijke galm. De Staat, Kensington, Venice, allemaal wisten ze een fatsoenlijk optreden neer te zetten. The Common Linnets mogen wel gelden als de publiekstrekker van dit jaar, hun muziek zou uitstekend moeten passen in deze omgeving.

Het vertrouwde gezicht van Jan-Douwe Kroeske als aankondiger in de kerk is inmiddels vervangen door dat van Marike Jager. Hoewel ze tegenwoordig ook als presentatrice actief is, moet ze toch wel wennen aan haar nieuwe rol. Haar introductie van The Common Linnets is geslaagd als ze voordoet hoe Ilse DeLange zich presenteert als ze het podium opkomt. “Taaadaaaa,” met gespreide armen. En daar is de Twentse met ‘haar’ drie mannen.

Zijn The Common Linnets een band of een tijdelijk project?
Dat is een goede vraag van Marike. Ooit begonnen als initiatief om met goede muzikanten goede countrymuziek te maken, bracht het succes van ‘Calm After The Storm’ alles in een stroomversnelling. De breuk met Waylon na het Songfestivalsucces en het succesvolle vervolg daarna waren gebeurtenissen die The Common Linnets onmogelijk konden voorzien. “The Common Linnets is een platform voor muzikanten met een voorliefde voor country, bluegrass, enzovoort. Daarnaast hebben wij allemaal nog onze eigen solocarrières. Wij weten dus niet of en zo ja, wanneer het ophoudt,” legt Ilse uit. De introductie door Marike duurt wat lang, dus tijd voor muziek.

Komt de muziek goed uit de verf in de Sint Stevenskerk?
De vraag stellen is hem beantwoorden: ja, uitstekend zelfs. De samenzang van de Linnets is zuiver en helder. Moeiteloos schakelen ze van eerste naar tweede stem en weer terug, elkaar telkens aanvullend in de juiste klankkleur. Hun zangkwaliteiten komen nu helemaal naar voren. Matthew Crosby’s stem klinkt triest in ‘Runaway Man’. “It’s a genuine sad Nashville song,” aldus de Amerikaan. Gevoelig is ook het nieuwe lied ‘Love Goes On’. Daarin bezingt Ilse het verlies van haar vader: “Wij schrijven samen de songs, maar in sommige gevallen moet je dat alleen doen.” Het nummer raakt iedere gevoelige snaar.

The Common Linnets

The Common Linnets

Doet de locatie wat met The Common Linnets?
Jake Etheridge kijkt dromerig rond: “This church is beautiful.” Voor Matthew is hun muziek zelfs ondergeschikt aan de schoonheid van de kerk, zegt hij met gevoel voor ironie. Ilse weet zich nog te herinneren dat ze vroeger naast een kerk in Arnhem woonde. Dat laatste valt niet in goede aarde bij het overwegend Nijmeegse publiek. Vierdaagsefeesten of niet, enig chauvinisme is de Nijmegenaar niet vreemd. 

Hoe reageert het publiek?
Razendenthousiast. Een toegift is onvermijdelijk. Dat wordt dan de Dolly Parton-cover ‘Jolene’. Maar zo’n mooie uitvoering wordt zelden gehoord. Je zou haast zeggen dat het beter dan het origineel is. Daarna worden we zelfs op nog een encore getrakteerd, ‘Heart Of Gold’ van Neil Young. De grote meester kan tevreden zijn over de uitvoering van één van zijn beste songs.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland