#4DF16: Sevn Alias is koning van de Voerweg

Alle tieners zeggen ja tegen Sevn A.

Robin Oostrum ,

Wie denkt dat hij/zij tien minuten voor aanvang van Sevn Alias nog een mooi plekje kan bemachtigen aan de Voerweg, komt al snel bedrogen uit. Vanaf de trappen naar het Valkhof is al goed te zien hoe honderden jonge fans zich hebben verzameld in het veel te kleine parkje. Een prachtboeking natuurlijk, en dan ook nog op dezelfde avond waarop Ronnie Flex even tevoren het hoofdpodium op de Waalkade heeft platgespeeld.

Toch maar een introductie voor wie het gemist heeft: de 19-jarige Sevn Alias komt uit Almere en maakte furore met mixtapes (droog Twenty Four Sevn getiteld) over het straatleven, raps vol Marokkaanse straattaal en dan vooral de mega-banger 'Ma3lish' vorig jaar. Nee, hij brak niet op de tussen aanhalingstekens traditionele manier door via radio of platenverkoop: net als Ronnie Flex is hij een exponent van de streamingcultuur onder met name jongeren, met duizenden views op Youtube en streams op Spotify. Hij staat dit jaar dan ook op elk denkbaar festival: Pinkpop, Best Kept Secret, Woo-hah, Eurosonic... en nu dus voor een tot en met de heuvels uitpuilende Voerweg.

Heeft hij de gasten van Broederliefde nog meegenomen?
Nee man, dat was Pinkpop. Hij kan het ook wel alleen met z'n dj, die de eerste tien minuten in zijn eentje vult. Dat is wel het minpuntje: als je zo'n hype bent mag je ook je drie kwartier wel volmaken, toch? Maar goed, het publiek wordt alvast slim opgezweept met Drakes 'Hotline Bling' en het gebruikelijke  "als ik zeg Sevn, zeggen jullie Alias"-spelletje. 

En dan los?
Helemaal. Hij begint ook gewoon met 'Ma3lish', wat tot een enorme circle-pit leidt. Misschien waren er bij The Common Linnets in het Valkhofpark meer mensen, maar voor de meeste mensen per vierkante meter, publieksparticipatie en telefoons in de lucht moet je hier bij Sevn zijn. Jonger ook, vanzelfsprekend: opeens staan overal gastjes van een jaar of twaalf tussen het studentikoze indiepubliek dat de hele dag in alle rust naar onbekende gitaarbandjes heeft gekeken. Laatstgenoemden zullen zich nog het meest herkennen in een line als "ik zweer het me life gaat te fast." 

Vorig jaar stond hier Extince...
Haha, ga je nou Sevn Alias vergelijken met Extince, want hiphop? Extince was een oude man die zijn eigen backing track niet bij kon houden. De jonge Sevn stuitert over het podium terwijl hij zijn razendsnelle spits op ons afvuurt. Jammer dat de trapbeats door het opgeschroefde geluid voorbij de voorste rijen wat blikkerig overkomen, maar Sevn zelf is één van de beste hiphopacts die Nederland op dit moment rijk is. En voor nu, al is het maar een half uur, koning van de Voerweg.