#4DF16: Die Nerven, Duitstalige postpunk met volvette new wave-feel

Eins, zwei, drei, vier

Theo Miggelbrink ,

Die Nerven is een Duits punktrio dat de Duitse taal heeft omarmd alsof de Neue Deutsche Welle nooit tot een vroegtijdig einde is gekomen. Een zeer energieke liveband met een zelfde anarchistische attitude als 'onze eigen' The Ex. Na een dag eclectisch muzikaal zappen op het Valkhof Festival is de rauwe compromisloosheid en rudimentaire bandbezetting van de nihilistische Duitse postpunkband met new wave-feel een welkome afwisseling.

Die new wave-feel, hoe bedoel je dat?
Die Nerven is meer punk dan wave. Maar de heerlijk lome, lage baspartijen van bassist Julian Knoth doen ontegenzeggelijk denken aan het spel van Joy Division en New Orders Peter Hook, vandaar die 'feel'.

Hebben de Duitse teksten nog meerwaarde voor de muziek?
Bij de muziek van Die Nerven komen de teksten niet in de eerste plaats. Het is Duits gezongen ja. Maar het is eerder de rauwe compromisloosheid en de energie die de muziek meerwaarde geeft. Voor het totaalgeluid is het Duits niet écht een plus of een min.

Krijgt de band na een lange muzikale dag het publiek nog een beetje mee?
Zeker. De band speelt tegelijk met Waal in Vlammen, de vuurwerkshow boven de Waal. Maar het muzikale vuurwerk wordt hier op het Boogpodium geleverd. En aan dit vuurwerk kunnen de vuurwerkmeesters op de Waal vast nog een puntje zuigen.

Energie genoeg dus die Duitsers, smaakt het ook naar meer?
De meeste enthousiaste anarchopunkers in de moshpit zijn na de laatste toegift nog lang niet uitgestuiterd, dus Die Nerven mogen ongetwijfeld nog eens terugkomen.