#4DF16: Dichtbij de hemel met de muziek van HAEVN

IJle nummers met ambient sound bieden (te) veilige haven

Patrick Struijker Boudier ,

Het heeft iets ironisch en tegelijkertijd ook wat moois: een band die HAEVN heet, treedt op in een kerk en dan ook nog op een podium in het middenschip. Zanger Marijn ziet er zelf ook wel de humor van in: “Dichterbij de hemel komen we niet”, zegt hij tijdens het middagoptreden van de band. Het duo Marijn van der Meer en filmcomponist Jorrit Kleijnen, voor liveoptredens aangevuld met gitarist Tom Veugen en drummer David Broeders, trapt zaterdagavond de concertreeks in de Stevenskerk af. Komt de ijle zang met ambient sound over in deze intieme setting?

Een concert in een kerk, dat galmt zeker?

Het valt mee. Zeker vergeleken met andere jaren is de nagalm minder hard aanwezig. Het scheelt dat de optredens in de kerk semi-akoestisch zijn, vergelijkbaar met de unplugged-concerten op MTV begin jaren negentig. Daardoor is het risico op een muur van geluid met weinig nuance nauwelijks aanwezig.

HAEVN is vooral bekend van de singles ‘Where The Heart Is’ en ‘Finding Out More’, die werden gebruikt in BMW- en Volvoreclames en veel airplay en aandacht kregen. Zoveel aandacht zelfs dat beide heren besloten een liveband te formeren en op tournee te gaan. Eerdergenoemde nummers ontbreken niet in de setlist.

Sterker nog: ‘Finding Out More’ komt twee keer voorbij. Als toegift met volledige band en in een kalere versie met alleen zang en piano. Het is deze laatste uitvoering die – juist door deze minimale begeleiding – krachtiger en aangrijpender overkomt dan de originele single.  Ook het voorlaatste nummer, een persoonlijk relaas van Marijn van der Meer over de tijd dat hij in het ziekenhuis lag, pakt je door slechts de zang en gitaar. Een kippenvelmoment.

Haevn

Haevn

En daarmee is eigenlijk ook het minpunt benoemd van dit optreden. De ijle en hoge zang, vergelijkbaar met het hoogkoor in een kerk, gecombineerd met ambient sounds en filmische melodieën, zijn vaak betoverend mooi, maar missen soms spanning en variatie. Die spanning is er wél als de band kiest voor een harder geluid, zoals in ‘Love Is A Game’ of een cover grondig verbouwd, zoals in Let It Go van James Bay en Wicked Game van Chris Isaak. De band heeft prachtige nummers die indruk maken, maar het klinkt soms te veilig en net iets te weinig afwisselend.

Ik wil nog een keer nagenieten van de nummers, waar kan ik HAEVN’s album kopen?

Helaas, nog nergens. De band heeft nog geen album uit, maar werkt aan hun debuut-ep. Daar zullen in ieder geval ‘Finding Out More’ en ‘Where The Heart Is’ op staan en wellicht een aantal nummers die ze nu al live spelen, zoals Lovelorn en Silence.  Hopelijk brengen ze iets meer spanning en variatie op hun plaat. Hemels? Niet helemaal. Het optreden in de Stevenskerk was goed, met hier en daar kippenvelmomenten, maar de band kan live meer afwisseling gebruiken.