#4DF16: Reza Athar: "Ik ben niet voor één gat te vangen"

Duistere clubmuziek met zonnig nasmaakje op Valkhof Festival

Gino van Zolingen ,

Een jaar geleden hadden wij hem al op onze radar. Toen had hij de wind al stevig in de rug, die hem nog steeds naar grotere hoogtes lijkt te tillen. Hij heeft op veel grote festivals het afgelopen jaar gestaan, zoals Down The Rabbit Hole, PITCH, DGTL, Lovebox Festival (Londen) en Electric Elephant Festival (Kroatië). Vanavond brengt Reza Athar het volk in de 'buitenclub' Voerweg bij het Valkhof Festival in vervoering.

Wat voor publiek komt er op zijn stijl af?

Behoorlijk gemêleerd. Twintigers, dertigers, veertigers, vijftigers. Zijn stijl lijkt dwars door verschillende generaties en genres te snijden. Reza Athar roept een sfeer op, maar je weet nooit welke platen je kunt verwachten. Hij creëert een donkere sexy vibe op de dansvloer, met een lager tempo. Alsof je langzaam boven de dansvloer gaat zweven. Zelf noemt hij het 'duistere clubmuziek met een zonnig nasmaakje'.

Je wilt mensen meenemen naar de hoeken waar ze muzikaal gezien normaal gesproken niet zouden komen, vertelde je vorig jaar. Is dat nog steeds zo, Reza?

(Met een bulderlach): "Toen was ik nog poëtisch!"

Is je manier van draaien veranderd?

"Doordat ik voor een groter publiek ben neergezet de afgelopen jaren, is het voor mij een leerzaam jaar geweest. Eerder stond ik in kleinere clubs, terwijl ik de afgelopen tijd op de grotere festivals heb gestaan. Dankzij die verschillende plekken heb ik meer geleerd om een completere dj te worden. Uiteindelijk moeten de mensen ongeveer wel kunnen verwachten wat zij bij jou kunnen horen."

"Tegelijkertijd vind ik het tof om voor iedere gelegenheid, iedere plek waar ik sta, een andere set neer te zetten die bij die plek hoort. Wel met behoud van de maatstaven die ik zelf nastreef, dus niet het alledaagse doorsnee setje. Het moet karakter hebben. Ik wil kunnen improviseren en kunnen inspelen op het publiek. Dat is wat ik het afgelopen jaar meer heb ontwikkeld: ik ben niet voor één gat te vangen, maar tegelijkertijd houd ik mijn eigen kenmerkende elementen."

Wat zijn je kenmerkende elementen?

"Duistere clubmuziek met een zonnige nasmaak dekt nog steeds wel de lading. Vooral omdat het niet zoveel zegt. Als je mij een paar keer gehoord hebt, weet je ongeveer welke richting ik op ga. Ik houd van melodieën, van funk en van duisterheid. Dat wil ik tot iets smeden. Ik vind het moeilijk om met genres te smijten, dan beperk ik me in wat ik doe. Toen ik ooit begon, vroegen mensen: 'wat draai je dan?' Dat vind ik de moeilijkste vraag voor een dj om antwoord op te geven. Nu vragen ze gelukkig meer welke dj’s je inspireren, welke producers je tof vindt en welke albums je te gek vindt. Daar kan je veel meer sturing aan geven."

Waar haal jij de meeste inspiratie uit?

"Dj's die draaien als muzikanten, die het draaien als een instrument zien. Het draaien van plaatjes achter elkaar is ook leuk en er zijn heel veel dj’s die dat goed kunnen, maar ik vind het toffer als je aan het jammen bent en van het jammen iets probeert te maken."