#4DF16: Jack and the Weatherman maatje te groot voor Valkhofkapel

Zowel muziek als publiek zorgen voor tropisch optreden

Ted van Aanholt ,

Het optreden van Jack and the Weatherman was al de vierde keer dat het duo optrad bij het MudBoot Sessions. Het Bemmelse gezelschap mocht deze avond de Valkhofkapel programmeren en hun favoriet kon niet ontbreken. Jack and the Weatherman heeft echter inmiddels flink wat bekendheid vergaard en de kapel is dan ook tot de nok gevuld. Dit alles zorgt voor een zeer zonnig optreden.

De Valkhofkapel is maar klein, past dit populaire tweetal hier wel?

De kapel puilt inderdaad uit. Hoewel de tweestemmige zang prettig galmt door de kapel, gaat door de drukte wel een stuk sfeer verloren die de andere twee acts van de MudBoot Sessions deze avond wel hadden. Het kleine en persoonlijke mist bij Jack and the Weatherman. Hier en daar wordt wat gekletst, het publiek staat dicht op elkaar en dat maakt het erg warm in de kapel. Hierdoor is het moeilijk om geconcentreerd te blijven op de muziek. Het duo heeft het formaat om op een van de buitenpodia te staan, wat qua temperatuur ook beter zou zijn.

Maar hoe is de muziek?

De muziek is perfect voor een warme dag als deze. Jack and the Weatherman vinden hun basis in de reggae, waar de eerste ep Something Positive vol mee stond. Op de twee platen die volgden, ligt de sound echter dichterbij folk. Hierdoor ontstaat er live een mix van de twee genres die bijzonder goed naast elkaar passen. De twee stemmen van het duo zijn volledig op elkaar ingesteld en ze zingen met het grootste gemak prachtig tweestemmig.

De nummers zijn allemaal licht en opgewekt en het tweetal staat ze ook met volle overtuiging en vol energie te spelen. Waar in het programma stond dat Jack and the Weatherman een half uur zou spelen, zijn ze na een uur nog niet moegespeeld, ondanks de warmte.

Na afloop vertelt een bezoeker dat Jack and the Weatherman voor hem het hoogtepunt van de Vierdaagsefeesten is. Hij is net terug van een reis door Europa van bijna vijf maanden. Elke keer als hij het zwaar had, heimwee kreeg en naar huis wilde, zette hij de muziek van het Haarlemse duo op. Dat gaf hem keer op keer weer de kracht om door te gaan. Dit vat precies het gevoel samen dat Jack and the Weatherman overbrengen. Of ze nou reggae of folk spelen, je in een bomvolle kapel of op een eenzame Oost Europese weg staat, de muziek van het tweetal geeft energie, hoop en moed.