#4DF16: Dead Lord ziet er uit als progrock

Maar speelt klassieke hardrock

Heyta Melssen ,

Als een band met 'dead' in de naam, afkomstig uit Scandinavië, voorzien van tattoos en lang haar het podium betreedt, denk je al snel aan het ruigere gruntwerk. De vier heren uit Stockholm brengen echter klassieke hardrock uit de jaren zeventig. Goed in het oor liggende muziek met een flinke knipoog naar die goeie ouwe tijd.

Dead Lord is in 2012 opgericht door zanger/gitarist Hakim Krim, die de naam van de band koos omdat hij zelf atheïst is. Zijn teksten gaan over alledaagse belevenissen, over serieuze actuele gebeurtenissen in de politiek en over religie en racisme. De band heeft inmiddels een tweede album uitgebracht, 'Heads Held High’', en staat de komende tijd nog op diverse Europese podia.

Jarenzeventigmuziek, dat klinkt toch een beetje, nou ja, ouderwets?

Niets is minder waar. De basis die in de jaren zeventig in de hardrock is gelegd, vormt nog steeds een hecht fundament waarop hedendaagse bands naar hartenlust kunnen voortbouwen. Het is muziek die lekker in het gehoor ligt, bijna bekend klinkt en door een stel goede muzikanten toch voor verrassingen kan zorgen. En dat doet Dead Lord. Regelmatig wisselen ze van positie, gaan korte gitaarduels met elkaar aan, werpt zanger/gitarist Hakim dreigende blikken het publiek in en brengen ze opzwepende muziek met een flink tempo. Het soort muziek dat meteen na de eerste keer luisteren in je hoofd blijft hangen.

Dus ze weten het wel aardig te brengen?

Nou en of. De vier Zweden hebben een strakke performance waarbij een staande drumsolo en het zwaaien-met-gitaar niet worden geschuwd, evenmin als een strak gechoreografeerd optreden op de rand van het podium met synchroon gehanteerde gitaren. Er zit een enorme vaart in het optreden, zonder dat het ergens gehaast wordt.

Tussendoor weet Hakim zijn publiek ook te boeien met ontboezemingen over het weer of de oorsprong van een songtekst. Vooral het laatste nummer 'Ruins' blijft lekker hangen. Het wordt opgewekt aangekondigd als 'a nice little song about our world'.

Kortom: een sterke band die een strak doorgetimmerde show neerzet en die zeker nog een keertje terug mag komen naar Nijmegen.