#4DF16: Stijlvaste The Biarritz Boys spelen surf volgens het boekje

Nijmegenaren trappen laatste dag Valkhof Festival af in stijl

Theo Miggelbrink ,

De Nijmeegse heren van Biarritz Boys prijzen zichzelf aan als hip, slick, ultra-violent and super sexy. Je zou ze er bijna van gaan verdenken dat ze de grote broers van Lana Del Rey zijn.

Maar dat 'volgens het boekje' uit de titel, wat bedoel je daar dan mee?

Het klinkt inderdaad alsof het bij The Biarritz Boys om een stel kurkdroge puristen gaat. Niets is minder waar. Met gevoel voor showmanschap en geheven gitaren trapt het keurig bestropdaste combo deze zevende en laatste dag af op het Entree Podium. Ondanks het vroege uur maken ze er een klein feestje van.

Is vijf uur niet een beetje vroeg voor surfgitaren?

Inderdaad! Het is het moment dat veel bezoekers nog rustig zitten te eten of een biertje drinken op het foodcourt van het Valkhof. Je loopt als band dan het risico dat je muziek als muzikaal behang wordt geconsumeerd. Daar laten de heren zich echter niet door uit het veld slaan. Met een schwung alsof ze op hun surfboards staan om de ultieme golf te trotseren, trakteren ze ons op nummers met illustere songtitels als 'Skinny Jeans', 'Sexwax', 'Malibu Rum' en 'Gaza Surf'. Dick Dale zou goedkeurend toekijken vanaf de ultieme golf in de hemel als hij het aardse al voor het eeuwige verruild zou hebben.

Beslist geen achtergrondmuziek dus, die surfrock van de Nijmeegse heren?

Qua attitude zéker niet. Maar die rol heeft het viertal helaas voor hen toch wel een beetje. Wanneer je op het foodcourt een pannenkoek kunt beleggen met zo'n heerlijk dikke laag surfgitaren is er geen reden tot klagen.