#4DF16: Meryn Bevelanderband lijkt haast te groot voor de Ramblas

Veelbelovende jonge bluesband kan meer dan alleen voor passanten spelen

Heyta Melssen ,

Van de meeste succesvolle muzikanten is bekend dat hun basis is gelegd tijdens hun middelbare schooltijd. Slechts weinigen kunnen bogen op het spelen op festivals, vers van de basisschool.

Dat lukte de Nijmeegse broers Aron, Florian en Meryn (toen 10 jaar oud) wel: in 2015 stonden zij op Polderpop in Leuth, toch zeker niet het minste festival als het gaat om een neus voor grote namen. De afgelopen jaren stonden daar bijvoorbeeld al De Staat, Julian Sas en Kensington op het podium.

Heeft de band verder nog ergens gespeeld?
Ja, Leuth was niet het enige festival. De afgelopen jaren heeft de band gespeeld op diverse bluesfestivals in Nederland en België. Zelfs stond Meryn samen met Douwe Bob in een uitverkocht Oosterpoortheater in Groningen.

Vandaag spelen zij tweemaal een uur op de Ramblas. Het podium ligt midden op de doorgaande route. Er staan gemakkelijke banken en het vormt daarmee een huiselijk rustpunt op de weg tussen stad en station. Daarmee is het jammer genoeg niet echt een plek waar het publiek speciaal naartoe komt.

Meryn Bevelanderband

Meryn Bevelanderband

Het lijkt een beetje spelen om de tijd te doden voor de langslopende mensen?
Nee, het enthousiasme voor de jonge bluesmuzikanten is er niet minder om. Tijdens het optreden blijven steeds meer mensen staan. Verrast, voorzichtig swingend. Als een volleerd podiumartiest spreekt zanger-gitarist Meryn het publiek toe, terwijl broers Aron op bas en Florian op drums rustig doorspelen.

Meryn schrijft sinds twee jaar de meeste teksten en de muziek, en ondanks zijn leeftijd klinkt het doorleefd en, nou ja, bluesy. Zijn gitaarspel is technisch heel goed. Ook de bas en drums mogen er zijn. Florian en Aron treden dan ook al veel langer samen op, zij het dat ze eerder vooral instrumentale symfonische rock speelden.

Dat klinkt veelbelovend, what's next?
Na de verovering van de Ramblas kunnen ze hopelijk volgend jaar op het Entreepodium van het Valkhof terecht, als opstapje naar de Boog en de Arc. Aan hun muzikale kwaliteit zal het zeker niet liggen. Hooguit moet de stem van Meryn nog wat rijpen, want die mist nog de bij blues horende gruizigheid.