#4DF16: Maison du Malheur doet reputatie eer aan

En bouwt een swingend strandfeest op Festival Op 't Eiland

Heyta Melssen ,

Terwijl de zon de avondhemel achter de spoorbrug rood kleurt, verzamelt zich een flinke menigte voor het Waalpodium op Festival Op't Eiland waar de bandleden van Maison du Malheur hun instrumenten stemmen. Zodoende zit de sfeer er al goed in nog voordat het concert begonnen is. Het valt eigenlijk nauwelijks op wanneer de spots aangaan en frontman Mesker Nijmegen welkom heet.

Maison du Malheur ziet kans om van elk optreden een feest te maken, met volle vaart vooruit. In een paar minuten zetten ze een muzikaal bouwwerk neer waar iedereen zich prettig bij voelt; jong of oud, lost or found. Perfecte muziek voor een broeierige avond met de voeten in het zand.

Malheur, dat betekent toch ongeluk?
Inderdaad, maar dat slaat absoluut niet op de muziek. Daar zit geen ongelukkig randje aan of het zou ergens in een tekst verstopt moeten zitten. De band is vernoemd naar het huis van Mesker, een doodnormaal huis waar de liedjes worden geschreven.

Sinds de doorbraak in 2011 ging het alleen maar vooruit met de band. Optredens op festivals door het hele land zoals Lowlands, Zwarte Cross en North Sea Jazz. Maar ook Europa ligt, nee, danst aan hun voeten.

En nu staan ze dus op een klein podium aan de Waal

Maison du Malheur

Maison du Malheur

Nou, voor kleinere podia draaien ze hun hand ook niet om. Zolang alle bandleden erop passen is het al goed. Waar ze maar kunnen, spelen ze hun aanstekelijke mix van klassieke rock´n roll met honky-tonk en bluesinvloeden uit de roaring twenties en thirties. De vaart en het enthousiasme nodigen uit, nee, dwingen tot meeswingen. Er wordt zelfs ge-jived voor het podium.

In 2015 kwam het derde album uit, Stomping Ground, en dat is precies wat ze doen met hun muziek. Ze zetten hun eigen territorium neer waar de regels van alledag niet meer gelden, waar het publiek hun masker kan laten vallen en zich heerlijk kan laten gaan voor een uur. Dat is geen act, dat is muziek die wordt gemaakt zoals muziek bedoeld is. Levend, organisch, stromend en opzwepend. A balm for the soul, a cure for the heart. Vergeet je zorgen en swing!