#4DF16: Fresku gaat niet vaak naar de kerk

Wie komt lamballen op een bankje, komt bedrogen uit

Matthijs Mekking ,

Wie al vaker een concert in de Stevenskerk heeft bezocht, weet dat artiesten hun normale set moeten aanpassen. De Staat, Typhoon, My Baby: allemaal acts die een intieme, ingetogen set hebben voorbereid voordat ze de kerk betreden. Want de galm imponeert. Die hoor je ongeveer acht seconden lang, dus artiesten moeten hun songs klein houden. Precies dat maakt een concert in de Stevenskerk zo uniek.

Fresku weet echter vanavond niet dat hij in de Stevenskerk speelt, of hij heeft maling aan de galm. Zijn band speelt versterkt en schreeuwt dat de grote Fresku-show zo gaat beginnen. Niets geen aangepaste set dus, dit is gewoon hun festivalshow, met interacties zoals "gooi die handjes in de lucht", maar dat voelt een beetje raar als iedereen zit. Intussen kaatsen honderden verschillende tonen tegen de kerkmuren. Fresku moet zelf ook wennen: "Ik heb nog nooit zo'n show gedaan in een zittende setting."

Het valt een beetje tegen dus?
Ja, als je voor de unieke Stevenskerkbeleving komt wel. Fresku heeft zelf ook door dat dit niet het hele concert door kan gaan en speelt daar handig op in met het nummer 'Lamballen' en daarna 'Doen'. Hij zegt een paar keer dat het niet uitmaakt of je blijft zitten of gaat staan, alles mag. En als er één schaap over de dam is, volgen er meer. In een mum van tijd staat iedereen te springen voor het podium. De meesten zijn ook niet gekomen om stil op een stoeltje te zitten. Inmiddels zijn de liefhebbers van een intiemere set de kerk allang ontvlucht.

Fresku

Fresku

Was er dan niks speciaals aan het optreden in de kerk?
Niet veel. Natuurlijk is het altijd bijzonder als een artiest in de Stevenskerk optreedt, de setting is immers een stuk specialer dan een festivaltent. Toch is er een magisch moment, op driekwart van de set. De woordenkunstenaar trekt de aandacht naar zich toe en houdt een gevoelige preek over geloof en liefde. Daarna wordt Marvin Gaye's 'What's Going On?' ingezet.

Klinkt alsof ik weinig heb gemist.
Nou, het is wel fissa in de kerk. Het publiek heeft er ook zin in. Al voor het optreden werd er om Fresku geroepen en alleen de heilige atmosfeer weerhoudt mensen in de banken bij de eerste paar nummers. De kerkgangers gaan echt hard los op het eind, wanneer twee publieksfavorieten voorbij komen: 'Twijfel' en tot slot 'Kreeft'. Maar door de onaangepaste set galmt het aan alle kanten, komt de muziek niet tot zijn recht, en moet je je dus afvragen of dit feestje niet beter in het Valkhof of op de Waalkade had gehouden kunnen worden.