#4DF16: Condor Gruppe absoluut muzikaal verantwoord

Maar band weet geen snaar te raken bij publiek

Erik Damen ,

Maar liefst zeven muzikanten sterk is Condor Gruppe uit België. De Antwerpse band werd in 2012 opgericht door Michiel van Cleuvenbergen en Jan Wygers, die ook in Creature With The Atom Brain spelen, om hun gezamenlijke liefde voor obscure Italiaanse seventies soundtracks, spaghettiwesterns, surfrock, world grooves en krautrock uit te drukken. Met ook leden van Flying Horseman (eerder deze week op het Valkhoffestival), Meuris en White Circle Crime Club in de gelederen zou je haast kunnen spreken over een supergroep.

Heeft Condor Gruppe ook de uitstraling van een supergroep?

Nou, nee. Alle zeven bandleden stellen zich bescheiden op en wisselen weinig woorden met het publiek. Alle aandacht richten ze op hun rijke instrumentarium. Naast drums, gitaar (twee), bas, percussie, saxofoon en trompet, heeft zowat elk afzonderlijk lid ook nog de beschikking over één of twee andere instrumenten. Zo komen er een orgel, banjo, conga en xylofoon voorbij. En waarschijnlijk hebben we er ook nog een aantal gemist. Wat ook niet bijdraagt aan de uitstraling, is dat er gebruik wordt gemaakt van bladmuziek.

Het gaat dus om het eigenzinnige muzikale parcours?

Ja. De ingewikkelde ritmes en immer aflatende percussiestroom hebben eerder dit jaar nog een extra element gekregen op hun nieuwe album Tribute To Moondog, geheel gewijd aan het werk van cultmuzikant Moondog. Meer dan twintig jaar lang - van 1950 to 1974 - was hij straatmuzikant in New York, maar hij kreeg ook erkenning van jazzheld Charlie Parker en Artur Rodzinski, dirigent van de New York Philharmonic. Sinds zijn muziek werd gebruikt in de film The Big Lebowski is er opnieuw veel belangstelling voor zijn muziek. Zo raakten deze eigenzinnige Belgen ook geïntrigeerd door zijn muzikale erfenis. Hierdoor is de filmische sound van Condor Gruppe meer doorspekt geraakt met de jazz van Moondog.

Waarom lukt het niet om het publiek in te pakken?

Misschien is het aan het begin van de avond nog te rustig in het Valkhofpark. Of wordt het gebruik van stemmen of juist het ontbreken ervan - er wordt hooguit af en toe een melodietje meegefloten - node gemist. Condor Gruppe zet zichzelf al meteen op achterstand door heel rustig aan hun set te beginnen. Gaandeweg krijgen de altijd razendknappe nummers iets meer ballen, maar dan is een deel van het publiek al afgehaakt. Het meest waarschijnlijke is dat deze muziek beter tot zijn recht komt met de filmbeelden van die obscure Italiaanse filmklassiekers erbij.