#4DF16: The Brahms brengen Plein '44 tot leven

Indiepophitjes van Utrechtse band laten het publiek dansen

Edwin de Corti ,

Ongelooflijk hoeveel hitjes The Brahms al op zak hebben, zonder dat er nog maar één album uit is van deze heren. Pas vorig jaar kwam hun eerste ep uit, 'Meraki', dit jaar gevolgd door de ep 'Belise'. Tien nummers, zo groot is het oeuvre pas. Maar liefst vier van die liedjes konden rekenen op aanzienlijke airplay van 3FM. Het kan hard gaan in een jaar. Geheel terecht overigens. Vanavond komt Plein ’44 er achter of The Brahms ook een hele set kunnen boeien.

'Golden' is de doorbraakhit van vorig jaar, dat vakkundig als laatste nummer wordt bewaard. Het knappe van The Brahms is dat bijna ieder nummer zo melodieus en pakkend is, dat het allemaal wel hitjes hadden kunnen zijn. De band trapt af met de huidige single 'Feels Like Home’, waarbij Plein '44 gelijk tot leven komt. Tot vlak voor aanvang van het optreden was het plein nog betrekkelijk leeg. Het passerende publiek blijft hangen en het wordt steeds drukker.

De liedjes van The Brahms zijn echte oorwurmen, in de traditie van Two Door Cinema Club, Vampire Weekend en The Vaccines. Stuiterende bas- en gitaarlijntjes en Zuid-Amerikaans aandoende percussie. Zanger David Westmeijer heeft een prettige en herkenbare stem en de band blijkt goed op elkaar ingespeeld.

Gaat The Brahms net zo’n grote band worden als Kensington?

The Brahms

The Brahms

Het zou zomaar kunnen. Opvallend is dat de voorste rijen vooral bestaan uit jonge meiden die alle nummers woord voor woord meeblèren. Ook zijn ze omarmd door 3FM. Waar Kensington echt gaat voor het grote (holle) gebaar, is dat bij The Brahms juist niet het geval. Ze pretenderen niet hele diepzinnige muziek te maken en soms is dat wel zo prettig. Het is aanstekelijke, zomerse indiepop voor een breed publiek. Niets meer en niets minder. En wanneer 'Golden' wordt ingezet, staat het hele plein te springen, niet alleen de voorste rijen. Stiekem zijn ze gewoon veel leuker dan Kensington.

'Golden' ken ik wel ja... Maar die andere hitjes…?

De liedjes van The Brahms hoef je maar één keer te horen voordat ze in je hoofd blijven hangen. Dikke kans dus dat je ook 'Homerun', 'Shoulderblades' en het genoemde 'Feels like Home' kent. Een groot deel van het publiek in ieder geval wel.

Met zo'n beperkt repertoire zal er vast wel een cover gespeeld worden om de setlist op te vullen?

Eh, ja dat is dus inderdaad zo.  Als cover is gekozen voor 'Lean On' van Major Lazer. Voor iedereen natuurlijk herkenbaar en daarom best leuk. Maar de hoop is toch dat het niet lang meer duurt voordat die debuutplaat uitkomt en de setlist helemaal gevuld kan worden met eigen hits. Ze lijken in ieder geval goed op weg.