#4DF16: Klangstof weeft galmende soundscapes

Op weg naar hoger sferen

Heyta Melssen ,

Vol verwachting verzamelt zich een veelkoppig publiek voor de eerste act van deze maandag. Terwijl de avondzon het Valkhofpark in een gouden gloed legt, weeft Klangstof een passend ambient sound-tapijtje. De band combineert spannende elektronica met melancholische indiepop en rockende gitaarsolo's. Sluit je ogen en laat je meevoeren naar hoger sferen.

Klangstof, waar kennen we die ook al weer van?

Koen van de Wardt is bassist bij Moss, waar hij voor het schrijven van liedjes niet helemaal zijn ei kwijt kon. Vandaar Klangstof. Zoals hij het zelf vorig jaar al tegen 3voor12 zei: "Moss is helemaal het ding van Marien (Dorleijn, songwriter en frontman), en Klangstof het mijne. Dan heb je gewoon twee keer zoveel muziek!" De afgelopen periode heeft de band flink wat festivals gelopen, waaronder Grasnapolsky, Best Kept Secret, Noorderslag en ze stonden zelfs als voorprogramma in de Ziggo Dome.

En, maken ze indruk?

In het verleden oogde de band soms wat timide, maar de laatste tijd zijn de optredens op het podium veel meeslepender geworden. Misschien mede omdat Van de Wardt zijn rol als frontman pakt. Hij staat niet meer alleen in zijn karakteristieke houding over het toetenbord gebogen, maar beweegt zich ook met gitaar en al met komisch-onhandige danspassen over het podium. Dat daarbij het snoer achter een van de monitoren blijft hangen, mag de pret niet drukken.

De naam Klangstof is een combinatie van het Noorse woord klang (galm) en het Nederlandse stof. De muziek, in de geest van Radiohead, Mogwai en Sigur Rós, zit dan ook vol met galmende elektronische klanken. Alle bandleden hebben minstens één synth of keyboard tot hun beschikking. Ieder staat op zijn eigen podium, op verschillende hoogte en swingt en stuitert synchroon met de muziek mee.

Gaan we hier nog meer van horen?

De band heeft inmiddels enkele singles uitgebracht. Naast 'Hostage' en 'We Are Your Receiver' zijn ook 'Island' en 'Amansworld' als ep te vinden. Met een totale setlist van zeven nummers zou het eerste album wel eens dichtbij kunnen zijn. Daarnaast gaat de band dit jaar ook op tournee in Europa. Onder andere Noorwegen, Duitsland en België staan op het programma. In de gaten houden dus, deze jongens. Naast Moss vormen ze een mooie uitbreiding van het Nederlandse muzieklandschap.