#4DF16: Messcherpe Oddisee op zijn plek als Valkhof-headliner

Retestrakke en energieke show uplifting als een dubbele espresso in de ochtend

Dave Coenen ,

Afgelopen september was Oddisee nog onder de indruk van het Valkhofpark en de Sint Nicolaaskapel, toen hij er een akoestische Kapelsessie verzorgde. En passant brak hij ook nog Merleyn eventjes compleet af, allemaal ter ere van zijn uitstekende album The Good Fight. Nu, tien maanden later, is hij terug, en het hyperproductieve genie uit Washington, D.C. is alweer een ep en een instrumentale mixtape verder dan die briljante plaat die we nog steeds niet beu zijn. Gaat Oddisee wederom de tent afbreken?

Hoe doet Oddisee dat toch, zo enorm veel uitbrengen en touren?

Wij hebben ook geen idee. Prince kunnen we het helaas ook niet meer vragen. Maar man, wat ben je een artiest van klasse als je na een bandplaat met funk- en soulinvloeden (The Good Fight) een uitstekende hiphop-ep (Alwasta) maakt en er dan ook nog eens een instrumentale mixtape (The Odd Tape) achteraan uitbrengt, om die dan ook nog eens (gedeeltelijk) gratis weg te geven aan je fans. Er is genoeg nieuw materiaal om naar te smachten vanavond.

Wat komt er allemaal voorbij vanavond?

Uiteraard de prijsnummers van The Good Fight, maar die worden voor het laatst bewaard. Eerst wat serieuzer materiaal van Alwasta, vleugen The Odd Tape en songs van die andere ontelbare platen (we schatten zo ongeveer zestien) die Oddisee tot dusverre heeft uitgebracht. Oddisee is niet de rapper met herkenbare hits, maar eerder een best bewaard rapgeheim met een uitstekende live-band die zich zeker niet beperkt tot de swag en bitches-hoek van het hiphopgenre, maar het oprechte muzikanten- en bandgevoel belichaamt.

Muzikanten- en bandgevoel?

Oddisee schaamt zich er niet voor oprecht en kwetsbaar te zijn. Gaat hij voor de fame en zijn ego, of voor zijn eigen plezier en volgt hij zijn hart? Een dilemma dat niet beter verwoord kon worden in 'Contradiction’s Maze'. Oddisee brengt het met zoveel energie en fanatisme dat hij een microfoon sloopt. En net zo enthousiast worden de nummers ook uitgespeeld: kijk maar eens naar de uitstekende band Good Compny die hier op het podium live hiphop, soul, funk, en zelfs stukken jazz en trap speelt. De toetsenist draagt overigens ook echt bij aan dat bandgevoel: hij danst schaamteloos, doet zijn beste Lil’ Jon-imitatie en rapt zelfs een stuk Kendrick Lamar. Hij is de leukste blije eikel die je deze week zult zien.

Het publiek zal het vast geweldig vinden?

Uiteraard. Aanwezigen worden intens opgezweept door de messcherpe verses en de call and response-momenten. Ook is deze act boeiend en headline-waardig: alle oude nummers zijn in een nieuwe jas gestoken en krijgen een retestrakke vertolking. Oddisee en Good Compny zijn artiesten van eenzame klasse die shows geven zo opzwepend als een dubbele espresso in de ochtend. De Arc wordt vakkundig gesloopt: Oddisee is hier helemaal op zijn plek.