#4DF16: Los Pirañas: Cumbia from outer space

Bevreemdend Colombiaans trio blijft altijd dansbaar

Theo Miggelbrink ,

Los Pirañas, het trio rondom Meridian Brothers frontman Eblis Álvarez, had qua dansbaarheid net zo goed op de Hennis Latin Stage kunnen staan. Zij het dat dit wel hele vreemde Latin is. De instrumentale nummers van het trio zijn zo bevreemdend dat ze met gemak als soundtrack voor Ed Woods sciencefiction horrorklassieker Plan 9 From Outer Space hadden kunnen dienen. Toegegeven, voor een horrorfilm zou de muziek van Los Pirañas wellicht iets te vrolijk zijn.

Waar komt zulke spacey-latin vandaan?

Uit Colombia, het land dat je als Europeaan toch vooral met drugsbaronnen en FARC associeert. Niet het eerste land dat in je opkomt voor een vakantiebestemming. Los Pirañas haalt de Zuid-Amerikaanse muziek flink door de mangel. Wanneer je die ongebreidelde vrolijkheid en spacey-geluidseffecten hoort, dan besef je dat er ook een ander, veel feestelijker Colombia is. En dan wordt een retourtje Colombia voor je eerstvolgende vakantiebestemming al een stuk interessanter.

Wie of wat zit er achter al de vrolijkheid?

Verantwoordelijk voor al deze vrolijkheid is de eerder genoemde Eblis Álvarez, die met zijn Meridian Brothers het publiek in de Merleyn al eens eerder op net zulke bevreemdende spacey-latin trakteerde. Álvarez is een muzikaal genie die humor en dansbaarheid prefereert boven moeilijkdoenerij.

En is het een beetje dansbaar?

Zéker! Het is moeilijk je heupen stil te houden op de muziek van Los Pirañas. Daarmee is de band vanavond niet alleen de meest vreemde, maar gelijk de meest swingende act van de avond. En dat is inclusief de Hennis Latin Stage.