Donnerwetter vestigt wereldrecord liveshows in 24 uur

Eric Veltink ,

De Arnhemse band Donnerwetter gaf zondag 6 september binnen 24 uur elf liveoptredens in evenzoveel steden. De band doopte de mini-tour tot ’The 24 hour World Record Tour’. Een verslag van hun wereldrecordtour.

Een ritje van de Achterhoek via Oss naar Hilversum

Gig #1: Schiller in Aalten Gig #2: Taste in Groenlo Gig #3: Van Ooijen, Lichtenvoorde Gig #4: DRU Cultuurfabriek, Ulft Gig #5: Stadsfeesten, Doetinchem Gig #6: Uitboulevard, Arnhem Gig #7: Buitenpoort, Huissen Gig #8: Zomerkwartier, Nijmegen Gig #9: De Zaak, Beuningen Gig #10: Lollipop, Oss Gig #11: 3FM Studio, Hilversum

Optredens 1-3: Aalten, Groenlo en Lichtenvoorde

Naast enkele fans die in Oss op de bus zijn gestapt, verzamelt het gros van de Donnerwettertjes zich voor acht uur bij poppodium Brigant aan de Apeldoornseweg in Arnhem. Na vertrek in Arnhem even voor achten komt de dubbeldekker rond negen uur aan bij rockkroeg Schiller in Aalten. De bediening staat in badjassen, met handdoeken om het haar en een gezichtsmaskertje op achter de bar. Donnerwetter trapt de eerste van de elf optredens af en er wordt meteen al fanatiek bier besteld. Ook het eerste jointje wordt in een hoekje van de zaal opgestoken.

Na een mooi openingsoptreden rijdt de bus door naar optredens twee (Taste, Groenlo. 10:30) en drie (Van Ooijen, Lichtenvoorde, 12:00). Deze twee optredens vinden plaats in gezellige bruine kroegjes waar de krentenwegge klaar staat en de beugels wederom open ploppen. Een enkeling had het voornemen om het bij één biertje per optreden te houden, maar het leeuwendeel van de fans liet dat voornemen midden op de ochtend al los. In Lichtenvoorde oefenen de mannen nogmaals de cover 'At Least We Stole The Show' van Kygo die de volgende ochtend in de ochtendshow van Giel Beelen zal worden gespeeld. Het nummer zit er redelijk in, maar het kan zeker nog beter.

Optredens 4-5-6: Ulft, Doetinchem en Arnhem

We zijn inmiddels het middaguur gepasseerd en de stemming in de bus is nog steeds opperbest. De Zwarte Cross drank Nozem – Nozem is medesponsor van deze tour - is in ruime mate aanwezig en het vrij bochtige spul ('smerig lekker' is de term die het merk zelf hanteert), verpakt in motorolieflacons,  gaat van hand tot hand. Op het moment dat er weer een confettikanon openknalt, rijden we de bocht door en zien we de DRU Cultuurfabriek verschijnen. Hier is het om 14 uur tijd voor optreden nummer vier.

Dankzij het prima restaurant in Ulft kan er als tegenhanger voor al het bier wat gegeten worden. In de tussentijd geeft The Spax een verrassingsoptreden om de tijd tot twee uur prettig door te komen.

Donnerwetter geeft vervolgens het enige optreden van de dag op een professioneel binnenpodium. Van Ulft is het een korte rit naar de Stadsfeesten in Doetinchem voor gig nummer 5 om 16 uur. Het is gezellig in Doetinchem: in een kermisachtige sfeer speelt Donnerwetter hier in een kleine tent. Het nummer 'Dance' wordt furieus gespeeld en staat ook bij de Stadsfeesten garant voor beweging op de houten dansvloer.

Na Doetinchem verlaten we de Achterhoek om de bus om 18 uur te parkeren bij de Uitboulevard in Arnhem. Voor een goed deel van de buspassagiers betekent dit weer even thuis. In een mottig regentje bij het Aardvarken naast de Rozet smeert Ostermann de keel om aan te zetten voor single 'Silent One', het nummer dat de band ook bij de ochtendshow van Giel Beelen zal spelen. De mannen zijn bijna over de helft, maar van slijtage is geen sprake. Het dondert nog steeds zo fanatiek als bij optreden nummer 1.

Optreden en eetpauze in de Buitenpoort te Huissen

Het zevende optreden van de dag is om 20 uur in de Buitenpoort te Huissen. Het is een zalencentrum met plastic bloemen in neonlichten en vormt gecombineerd met de bijzondere bezoekers van vandaag een Tarantino-achtig sfeertje. Bij de Buitenpoort is het tijd om te eten en de voortgang van Turkije – Nederland te bekijken. De wedstrijd draagt op geheel eigen wijze bij aan het onwerkelijke sfeertje in het zalencentrum. Donnerwetter geeft een privéoptreden aan de fans en aan drie bejaarde dames die met een kopje thee in de hand meegenieten. Nieuwe fans?

Optredens 8-10: Nijmegen, Beuningen en Oss

Na het verlaten van Huissen zet de bus koers richting Nijmegen. Plaats van bestemming is het Zomerkwartier, een fijn festivalletje aan een stadsstrand bij de Honigfabriek. Gekleurde lichtjes, brandende vuren, bier en het donker: hier is Donnerwetter op zijn plaats als de band om 22 uur inplugt en losgaat. Na het achtste optreden van elke keer ongeveer dertig tot veertig minuten komt het einde van een lange dag heel langzaam in zicht. Terwijl de laatste slokken bier achterover worden gegooid verzamelen de fans zich weer in de bus, waar het onboard-entertainment (meezingers en andere hilarische ongein) weer wordt opgepakt.

Beuningen, er zijn dagen dat je er niet verzeild raakt. Wat we aantreffen is een heel klein kroegje waar de band om 23:15 in een vrijgemaakte hoek kan optreden. Intiem en gezellig. Naast het eigen werk van Donnerwetter is de cover 'Ain’t No Grave' van Johnny Cash een hoogtepunt in het repertoire. Ostermann zingt het nummer weer bezield en met volle overgave. Aan al het goede komt een eind, dus ook aan het bezoek aan Beuningen.

We stappen met z'n allen de bus weer in richting het laatste optreden in de Lollipop in Oss. Wanneer de band hier met hun set aftrapt, is het inmiddels 1 uur 's nachts en vijftien uur geleden dat de bus vertrok bij Brigant. Het bier vloeit nog steeds zoals het gedurende de hele dag gedaan heeft en ook de sfeer is onafgebroken goed geweest. Enorm goed zelfs. Donnerwetter trapt nog een laatste maal op het gaspedaal en speelt alsof de duvel hen op de hielen zit. Na zo’n drie kwartier zit het er voor de fans dan toch op. De band maakt zich klaar voor het optreden in Hilversum de volgende ochtend en de buspassagiers zoeken de dubbeldekker weer op. Een laatste ritje naar huis, naar Arnhem. Biertje?

Wanneer de dubbeldekker al lang en breed in de stalling is geparkeerd en alle kleine Donnerwettertjes op één oor liggen te slapen, zet de band rond half zes 's morgens koers naar Hilversum. In de studio volgt een interview met een nog niet geheel wakkere Giel Beelen, terwijl ook de vermoeidheid van de band merkbaar is. Wat volgt zijn nog twee nummers in de ochtendshow op 3FM, waarbij van een zware dag juist géén sprake lijkt te zijn. Zowel 'Silent One' als Kygo-cover 'At Least We Stole The Show' worden zinderend en foutloos gespeeld.

Nederland heeft kennisgemaakt met Donnerwetter en zodra de mensen van het Guinness Book groen licht geven, heeft de band een wereldrecord te pakken. Voormalig recordhouder Hayes verbrak het wereldrecord van The Flaming Lips uit 2012 in mei vorig jaar met een tour langs onder meer New York, Boston en Philadelphia. Heel binnenkort staat de countryzanger die vandaag (9 september 2015) 24 jaar is geworden met 'empty arms', zoals hij het zelf al in 2008 zong op zijn 'Songs About Nothing'. Binnen Donnerwetter-kringen gaan intussen al geluiden op voor een vervolg op deze tour in 2016. Ons voorstel: 12 optredens, 12 provincies, 24 uur. Bij dat record komt vervolgens niemand meer in de buurt!

11 shows, 11 podia, 1 band en 1 bus vol doorgedraaide levensgenieters! Eigenlijk moeten we elk jaar met z'n allen een...

Posted by Donnerwetter on Monday, 7 September 2015