Ambitie van The Naked Sweat Drips krijgt vorm

Begin 2016 albumrelease in Merleyn

Egbert Middelink ,

In maart 2015 troffen we The Naked Sweat Drips - voormalig winnaar van de Roos van Nijmegen 2013 - in het Brabantse Beugen. In een eigen oefenruimte was er tijd en ruimte voor een gesprek over onder andere de toekomst en ambitie. Een album moest er komen om deze in 2016 "de wereld in te trappen" zoals Stefan Kollee, zanger van de band, het destijds noemde. In de zomer van 2015 is het dan zover: een crowdfunding om de financiële middelen bijeen te krijgen voor het maken van een album krijgt binnen enkele dagen een goede respons. Tijdens een van de laatste opnamedagen van het album was 3voor12/Gelderland aanwezig in de BigMouth Studio in Nijmegen en sprak met The Naked Sweat Drips (TNSD).

"Deze wil ik morgen als eerste opnemen!" roept Stefan na enkele pogingen om de zang van het derde deel van het nummer 'Framed' op te nemen. De zoektocht naar de juiste toonhoogte en dynamiek in de stem om het lied spannend te houden wordt gestopt. Tijd voor een balletje trappen buiten. Het is zonnig en warm buiten de BigMouth Studio aan het Groene Balkon in Nijmegen, direct achter de Lindenberg. Die ontspanning tussen het opnemen door is belangrijk om daarna weer de volle focus te kunnen krijgen. In alle enthousiasme eindigt er dan wel eens een bal op het dak van Holland Casino. De band weet al waar de beveiliging in het pand zit, die op hun beurt weer bereid zijn om de bal van het dak te halen. En als ze geen zin hebben om een balletje te trappen, kijken ze even naar de bootjes in de haven. Ook ontspannend. Dat ontspannen helpt: na het balletje trappen zet Stefan nog een keer zijn stem op scherp en hup, in twee keer staat het dan toch op de band.

Opnameproces

De demo’s voorafgaand aan het album zijn ook in BigMouth gemaakt. De band wil voor het opnemen van dit album ook weer naar de studio toe. "We wilden ook echt een studio waar iemand bij zit die ons snapt en begrijpt. Waarmee we kunnen ouwehoeren en lachen," geeft Winand aan. Voor het opnameproces is een werkwijze gekozen die bij de band past. Alle instrumenten worden gelijktijdig opgenomen en de vocalen separaat. Jeroen van de Putte, mede-eigenaar van de studio: "TNSD is een echte live-band. Daar moet je niet alle instrumenten apart mee gaan opnemen. Dus zoveel mogelijk live in de studio opnemen om de ‘soul’ vast te houden."

Jeroen en gitarist Kristian Strik zien er strak op toe dat er niet wordt geknipt in de instrumentale opnamen. "Alles moet letterlijk zijn wat we hebben gespeeld," aldus Kristian. Tijdens het opnemen van de zang blijven de overige bandleden in de opnameruimte om de feel en vibes van het samen opnemen te behouden; gezamenlijke energie die je in het album gaat horen. Tijdens het opnemen van de zang van 'Gaining Entrée' speelt Jimmi Vos (drums) luchtdrum. De eerste take is nog niet goed genoeg. Jurrie Spoelstra, engineer bij de BigMouth studio: "Ze moeten nog wakker worden, het is niet agressief genoeg." Niet alles loopt perfect. Enkele laatste aanpassingen aan woorden en komma’s van 'The Lethe' zorgen dat de tekst beter loopt op de muziek. De overige bandleden geven Stefan feedback: wat kan beter en wat anders?

Crowdfunding

Het maken van een album kost geld. TNSD wil met een crowdfundingsactie, via het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur, de benodigde € 3.800 euro binnen halen. Uiteraard krijgen de donateurs er wat voor terug: Van een goodiebag tot een versterkt optreden op een locatie naar keuze, afhankelijk van het gedoneerde bedrag. Binnen no-time komen de bedragen binnen: na 20 dagen meldt de band al dat 75% van het bedrag binnen is.

Stefan: "Een mogelijkheid om aan geld te komen en om ons te binden met ons publiek. We gingen probeerden het gewoon en we gingen er niet vanuit dat het zo snel zou lukken." Gitarist Winand Derks van de Ven: "Het ging eigenlijk redelijk vanzelf, ik had zelf niet verwacht dat het zo snel zou gaan lopen." Naast vrienden en bekenden ook opvallend veel ondernemers en eigenaren van kroegen, zalen en cafés, die krijgen op deze wijze ook wat terug voor het geld. 

Album

Voor het album zijn tien nummers geselecteerd, waarvan vier gloednieuwe. In vergelijking met de EP slaat de band een andere weg in. Winand: "Een weg die er aan zat te komen." De muziekstijl is nu meer te beschrijven als psycho-grunge met zware gitaar-, orgel-, bas- en drumpartijen. Het nummer 'Ruined In Seconds' van de EP lijkt nog het meest op wat nu wordt opgenomen. Een echt heavy, vette sound. Winand opnieuw: “De nummers met die rauwheid, die felheid en die sfeer willen we neerzetten. En dat hebben we volgens mij nu aardig bereikt nu."

Een volwaardig album met donkere teksten, die neigen naar psychopathisch, meer dan tot nu toe gewend en die de zwartste kant van de samenleving laten zien. Met 'Gaining Entrée' is daar wat bij voor te stellen, maar het is wel zo in een jasje gestoken dat het niet te direct is. Winand: "Zo zijn alle nummers. Ze zijn wel duidelijk, maar niet zo duidelijk dat je het letterlijk zegt. Ze hebben wel een boog die iedereen kan volgen." "Als een regisseur een horrorfilm regisseert dan bestaat zijn dagelijks leven ook niet uit de gruwelijke zaken die hij op film zet," aldus Stefan om het verschil tussen zijn teksten en zijn leven te duiden.

Vervolgtraject

De opnamen en het mixen in de BigMouth Studio doet de band met Jeroen en Jurrie, daarna gaat het richting Eindhoven voor het masteren. Luc Jeuken, toetsenist van de band: "We hebben gekeken naar wat we vette platen vinden en waar die gemastered zijn." Daarmee komt de band uit bij producer Pieter Kloos in The Void Studio die o.a. de albums van Automatic Sam, Traumahelikopter en Mannheim onder handen heeft gehad.

Stefan: "Het hele traject daarna, dus het persen, de promo en de distributie ligt in handen van een label." De onderhandelingen met een label zijn nog in volle gang. Het label is al een paar keer langs geweest. De band en het label liggen op eenzelfde lijn en de band heeft er alle vertrouwen in dat er een mooi contract komt met behoud van artistieke vrijheid.

Releaseparty

Begin januari 2016 is het dan zover: een releaseparty in Merleyn. De donkere, claustrofobische ruimte past perfect bij de band. Een aantal succesvolle optredens heeft de band daar al gedaan: de voorronde van de Roos van Nijmegen, een voorprogramma met Birth Of Joy en Route 024. De band wil het album uitbrengen vóór Eurosonic/Noorderslag, zoveel is zeker. Misschien valt er wel een boeking voor Groningen op de mat.  Het wordt in ieder geval een spannende start van het nieuwe jaar voor de band.

The army and the armory. Don't mind the silly shirts, in between recording we're a great football squad!

Posted by The Naked Sweat Drips on donderdag 20 augustus 2015