"Het idee voor deze muzikale Elfstedentocht is ontstaan uit de liefde voor livemuziek"

Interview Donnerwetter de dag na hun World Record Tour

Eric Veltink ,

De avond na de ochtend na de dag van de wereldrecordpoging. 3voor12 zit aan de keukentafel met Wout Kemkens, gitarist/zanger van de Achterhoeks-Arnhemse band Donnerwetter. Naast Kemkens bestaat de band uit Rocco Ostermann (zang/gitaar), Matthijs Stronks (toetsen) en Mike Visser (drums). Wout Kemkens oogt nog vrij fris voor een muzikant die er een behoorlijke uitputtingsslag op heeft zitten: elf optredens in elf steden binnen 24 uur. De 24 hour World Record Tour die de band - begeleid door zeventig fans in een rode dubbeldekker - heeft afgelegd, eindigde deze ochtend bij de 3FM-studio in Hilversum. Kemkens: "Vanochtend rond elf uur waren we terug in Arnhem en konden we de bus uitladen. Rond half twaalf trokken we de eerste biertjes open...." Wout vervolgt met een zucht en een brede grijns: "...en tegen half drie stortte ik redelijk in."

Het idee

"Het idee voor de wereldrecordpoging ontstond toen ik een keer met Matthijs in de kroeg praatte over onze liveshows. Daar rees de vraag hoeveel shows je in één dag zou kunnen geven. Kort daarna kwam ook het Guinness Book of Records ter sprake." Wout schenkt twee glazen water in en vervolgt. "Ik was het zelf alweer vergeten, maar Matthijs had het allemaal uitgezocht. Het record stond op 10 concerten in tien steden in 24 uur, op naam van de Amerikaanse countryzanger Hunter Hayes."

"Het leek ons een mooi plan om als aanloop naar de Popronde en de opnames voor de tweede plaat begin oktober (verwachte release voorjaar 2016, red.) de nieuwe nummers eens goed uit te proberen. Dat hebben we dus gedaan in de vorm van deze muzikale Elfstedentocht, een idee dat ontstaan is uit liefde voor de livemuziek."

De voorbereiding

"De voorbereidingen behelsden vooral het afronden en repeteren van de nieuwe nummers. Daarnaast is het een behoorlijke productie, elf shows in elf steden. Matthijs heeft dat goeddeels geregeld: bellen, mailen, kroegeigenaren zoeken die op zondagochtend vroeg een liveband willen laten spelen.... Het is een mooie mix geworden van kleine rookholen, een poppodium en buitenfestivals, van klein tot groot. Dat is ook wat we met Donnerwetter willen, telkens anders, maar altijd fris, spannend en vol energie. Dat is zondag aardig gelukt."

Zwaar(s)tepunt

"Het zwaarste van de hele tour was het wachten op het optreden bij 3FM na de een-na-laatste show in de Lollipop in Oss. Tot en met Oss ging het me eigenlijk heel gemakkelijk af. We sloten daar rond twee uur ‘s nachts af en moesten om kwart voor zeven spelen in de ochtendshow van Giel Beelen. Na dat radio-optreden in Hilversum zijn we teruggereden naar Arnhem waar we de bus hebben uitgeladen. Rond half twaalf trokken we onze eerste biertjes open en tegen half drie stortte ik zo’n beetje in."

"Voor Rocco, onze zanger, was het pas echt een slijtageslag. Ik kan me eigenlijk geen andere zanger indenken die zo’n aanslag op lijf en stembanden kan doorstaan. Dankzij zijn techniek en uithoudingsvermogen presteerde hij van Aalten tot aan Hilversum elke keer, volle bak. Daar heb ik echt respect voor."

De toekomst

"De komende periode richten we ons op de opnames voor het nieuwe album en op onze optredens in het kader van de Popronde. Tot nu toe staan er twaalf optredens, maar daar komen er vast en zeker nog een aantal bij. Verder willen we vooral doorgroeien als band. We gaan het heel professioneel aanpakken, ons vertrouwen in deze band is namelijk enorm groot!"

11 shows, 11 podia, 1 band en 1 bus vol doorgedraaide levensgenieters! Eigenlijk moeten we elk jaar met z'n allen een...

Posted by Donnerwetter on Monday, 7 September 2015

Met Donnerwetter en #24hourworldrecordtour They didn't steel the show, they stole 11http://giel.vara.nl/media/345373

Posted by Ariane van Ginneke on Monday, 7 September 2015