Het Brandt sluit het zomerprogramma van De Kaaij af

En dit doen ze op een meer dan indrukwekkende manier

Erik Damen ,

De afgelopen maanden is Nijmegen verwend met meer dan 250 concerten op cultureel terras De Kaaij. Op een prachtige plek onder de Waalbrug en aan het water werd afgelopen zomer breder geprogrammeerd dan ooit. Met dit jaar bijvoorbeeld ook plek voor een stevigere genre als rock-‘n’-roll. Afgelopen zondag werd het seizoen in stijl afgesloten met de bijzondere Nijmeegse band Het Brandt.

HET CONCERT

Het Brandt, De Kaaij, zondag 20 september

DE MUZIEK

Het Brandt uit Nijmegen is een parel in het popaanbod van de Waalstad. Bewezen ze eerder dit jaar op plaat (Suf Eind Der Geschiedenis) al veel indruk te maken, de band van zanger gitarist Harko Wubs weet dit ook live waar te maken. Ze maken een bijzondere mengeling van folk, blues en pop (denk aan de muziek van Tom Waits met de stem van André Manuel). Nederlandstalige teksten komen sowieso al veel directer bij de toehoorder binnen, maar door de directheid van de teksten van Wubs en de felheid waarmee hij ze brengt, is dit muziek die bedoelt is om te schuren en niet om te behagen. De band heeft iets te melden met nummers als ‘Zo Zal Het Zijn Als De Pleuris Uitbreekt’ en op de laatste Kaaij-avond zeer toepasselijke ‘Morgen Is Er Niks’.

PLUS

De band heeft er zin in. Niet alleen Harko Wubs, maar ook Tim de Beer (banjo, accordeon), Bart Boonen (drummer) en de nieuwe bassist brengen gloedvolle versies van de nummers van recente plaat. Sterk is de stem van Wubs, die eigenlijk niet eens versterkt hoeft te worden, zeker in ‘Voor Altijd Onze Bierkoning’, waarbij het door De Beer gezongen “reken maar dat ie zuipen kon” ook door het publiek voorzichtig wordt overgenomen. Sowieso vinden de teksten vandaag de juiste toehoorders. Er hangt dan ook een speciale sfeer op De Kaaij vanavond. Het is niet overdreven druk, maar het publiek dat al door accordeonist Jan Willem met zijn violist is opgewarmd, hangt bij de band aan de lippen. Een toegift is dan ook onvermijdelijk.

MIN

Als er al een minpuntje moet worden benoemd, is dat het optreden van Het Brandt niet heel erg lang was. Maar er was meer, op deze typische Kaaij-avond die je nog lang bijblijft. Niet alleen wordt er spontaan gemusiceerd, na het optreden van Het Brandt staan The Bucket Boyz in het zand. Terwijl ze spelen krijgen ze hulp van de violist en later de accordeonist. Er wordt gedanst en gedronken. Er worden zelfs snacks uitgedeeld. Dat alles geeft deze laatste avond een speciale sfeer.

HET PUBLIEK

Het is fijn toeven op De Kaaij vanavond. Er is een prachtige doorsnee van de Nijmeegse bevolking onder de brug te vinden. Een flinke groep (anti-)krakers, veel vijftig plussers (met of zonder staart), studentes en figuren die De Kaaij De Kaaij maken.

HET OORDEEL

Het Brandt is een bijzondere Nijmeegse band. Niet alleen sterke teksten, maar ook de podiumpresentatie maakt indruk. De stem (of is het beter om dit te omschrijven als de bulder) van Harko Wubs reikt ver en ook de rest van de band speelt sterk en enthousiast (met een glansrol voor Tim de Beer). De plek die ze hebben gekregen in de Kaaij-programmering past ze perfect. Nu alleen nog wat meer nummers op het repertoire en dan is de band klaar voor de rest van Nederland. Mede hierdoor is de laatste avond van cultureel terras De Kaaij een bijzondere. Nu maar hopen dat er volgend jaar opnieuw een Kaaij is, want de gemeente heeft plannen…