Dag des Oordeels: Alaskans - Alaskans ep

Erik Damen ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes. Dit keer de debuut ep van de Arnhemse indie rock formatie Alaskans.

DE MUZIEK

Alaskans ontstond twee jaar geleden toen de vorige band van zanger Twan Stoffels, Spacecaptain, ophield te bestaan. Het Arnhemse kwartet bestaat verder uit Bjorn van de Kraats (bas en backing vocals), Peter Mol (gitaar en backing vocals) en Lasse Schothorst (drums). De band heeft zich vernoemd naar het gelijknamige nummer van het tweede album van Volcano Choir (Repave), de band waarin Justin Vernon (Bon Iver) zingt. De indie rock van Alaskans is iets minder alternatief en is beter te vergelijken met bands als Kings Of Leon, U2 en The National.

PLUS

Het eerste nummer van de titelloze 5-track ep is het sterke `Nowhere To Be Found’, dat opvalt door de stuwende drums en de weidse gitaren. Dit geluid wordt doorgetrokken in tweede nummer `Running Bunny’, dat ook opvalt door de sterke zang Twan Stoffels. Verantwoordelijk voor het niet al te cleane geluid (en dat is een compliment) is Sebastiaan van Bijlevelt, die producer die keer op keer bewijst dat Galloway Studios misschien wel de beste studio van Nijmegen is.

MIN

Dat het zoeken naar het juiste geluid soms balanceren is tussen perfect en te bombastisch, bewijst `Little Ghosts’, dat doorslaat naar het laatste. Iets wat eerder genoemde grote bands ook is overkomen. Maar zelfs als je stadions kunt vullen, lijkt er in zo’n geval sprake van effectbejag. Een kleine smet op een verder prima ep.

HET NUMMER

De ep wordt afgesloten met `Winner’, het sterkste nummer van Alaskans. Niet alleen heeft het nummer een goede tekst, het is vooral de opbouw van het nummer en het gitaargeluid dat van `Winner’ het nummer maakt dat voorlopig niet van de setlist af zal gaan.

HET OORDEEL

De vier heren van Alaskans hebben in hun korte bestaan een mooi product afgeleverd. De ep klinkt goed en ziet er erg verzorgd uit, mede dankzij ook het mooie artwork van Charlotte Hofman. De vijf nummers zijn niet allemaal even sterk, maar er straalt wel een enorme potentie uit. Dit is muziek die gemaakt is om op grote festivalweides perfect tot zijn recht te komen. En als de band deze lijn weet door te trekken dat zullen die massa’s mensen vanzelf met Alaskans in aanraking komen.

Alaskans presenteert hun debuut ep op zaterdag 31 oktober in LuxorLive