Op een koele donderdagavond was het zoeken naar een plek in Nijmegen om op te warmen. Die plek was snel gevonden in Merleyn, waar singer-songwriter Collin Hoeve vanavond zijn 6 nummers tellende 12-inch vinyl Lessons Learned presenteerde. Met mede-Nijmegenaar, vriend en eveneens singer-songwriter Daniel Cane als support-act bood Hoeve meer dan genoeg gloed om verwarmd weer naar huis te gaan.

Album Release Collin Hoeve + Daniel Cane
29 oktober 2015, Merleyn Nijmegen


Een lieve kleine zaal en publiek dat in groten getale de weg naar de Hertogstraat heeft gevonden, vormden uitstekende ingrediënten voor een warmhartig avondje muziek. Daniel Cane startte rond kwart over tien in zijn eentje met een breekbare versie van 'Dancing On Cold Feet', gevolgd door 'Sleepless' met een klein deel van zijn band. Hoewel Cane met een volledige band ook een prima show neerzet, was deze kleine bezetting vanavond met slechts Ruben de Groot op gitaar en Thailo van Ree op viool nóg mooier en intiemer.

Jammer was dat Daniel tijdens zijn optreden zijn moeizame successen met vrouwen weer aankaartte. Hoewel ik absoluut geloof dat het een oprechte uiting is, heb ik dit inmiddels al zo vaak bij elk optreden van hem gehoord dat het helaas iets karikaturaals krijgt. Zonde, want Daniel Cane heeft prachtige liedjes die exploderen van emotie en dergelijke opmerkingen leiden af van zijn muziek. Het bewijs? De ontroerende afsluiter 'Give Me Love', een cover van Ed Sheeran die gespeeld werd middenin de zaal zonder versterking.

Iets voor elf was het de eer aan Collin Hoeve. De band van de docent muziek op de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud bestaat uit Stefanie Meijer op backing vocals en gitaar,  Kai Liebrand (bas),  Serge Dusault (toetsen) en Leon Schmitz (drums).  Bijna twee jaar na zijn plaat Live & Unplugged is er de nieuwe worp Lessons Learned, tot stand gekomen na een succesvolle crowdfundingsactie.  Bijna 24 maanden is een lange tijd voor de wereldrecordhouder liedjesschrijven; een record dat hij december vorig jaar vestigde door voor 3FM Serious Request in 24 uur 105 liedjes te schrijven.

De hoofdmoot van vanavond waren de nummers van de ep Lessons Learned die in zijn geheel gespeeld werd. Het dromerige 'Isabella' opende de set waarbij de prachtige samenzang tussen Hoeve en Stefanie Meijer de haren op de onderarmen omhoog deden schieten. De meer up-tempo nummers 'Lighten Up' en 'Playing Games' echoënden de soul en funk van Jamiroquai waarbij de toetsen van Dusault nadrukkelijk aanwezig waren. Niet alles werkte helaas. 'Orléans' en 'Concrete On The Moon' meanderden te traag en misten spanning.

Veel beter was het jankend mooie 'Back Home' met Collin Hoeve alleen op gitaar zonder band en het broze ‘Note To Self’. Als iemand een speld bij zich had gehad, had je die beslist kunnen horen vallen. Persoonlijke verhalen en ontboezemingen die schuren en branden en waarbij je weg kunt dromen. Het improvisatietalent van Hoeve kwam halverwege de avond naar voren toen hij op basis van suggesties uit de zaal ter plekke een hilarisch lied componeerde en speelde. De tekst is niet voor herhaling vatbaar, maar voor de visueel ingestelden onder ons:  de kernwoorden waren seks, Slayer en een eenhoorn.

Toen de klok richting kwart voor twaalf sloop, was het tijd voor het laatste blokje met het energieke 'Walk On Water', het poppy 'Headache' en het melancholische 'Hold On', alle te vinden op Lessons Learned. Het uitgaanspubliek stond al weer voor de deur van Merleyn om de magie van deze avond te verbreken. Een gloedvolle performance van beide bands, met hier en daar een koud minpuntje. Ruim voldoende om met een warm hart weer de nacht in te duiken.