Stevie Ann op bezoek in je huiskamer

Intieme liedjes tijdens try-out voor theatertournee

Patrick Struijker Boudier ,

Terwijl het weer buiten guurde, gromde en grauwde, huiverde het publiek zich deze vrijdagavond naar de Thiemeloods in Nijmegen. Bijna 120 bezoekers waren afgekomen op het concert van Stevie Ann, een try-out van haar aanstaande theatertournee, en daarmee was de avond uitverkocht. 'There’s nothing true about you, and there’s nothing true about me too' zong ze vanavond. Als er echter één zangeres is die juist wel echt en oprecht overkomt op het podium, dan is het Stevie Ann wel. Een open, intiem en eerlijk optreden.

Stevie Ann 
13 november 2015, Thiemeloods Nijmegen


De Thiemeloods is een relatief nieuwe loot aan de stam van podia in Nijmegen. De voormalige industriële loods - tot 2000 papieropslagplaats van Thieme drukkerijen - is getransformeerd tot broedplaats van culturele activiteiten sinds het in 2008 opende. Het concert van Stevie Ann vanavond is onderdeel van de akoestische concertreeks ‘Norwegian Wood’ (vernoemd naar de Beatles-song) die in oktober dit jaar van start ging.

Eric van Dijsseldonk (Songwriters United en The Revolvers) en Dirk-Wim in ‘t Hof (ex Nijmeegse band Het Kaf) organiseren en presenteren de concertreeks en treden zelf ook op als voorprogramma. Eerder stonden Jeroen Kant & Mathijs Leeuwis in de Thiemeloods, vandaag staat Stevie Ann op het podium en vrijdag 18 december is de eer aan Bertolf. De reeks wordt volgend jaar voortgezet met onder meer een optreden van Frédérique Spigt.

Het is tegen half negen als Dirk-Wim de avond opent met zijn akoestische set. Van Dijsseldonk en In 't Hof wisselen elkaar met de concertreeks. De ene avond is Eric de hoofdperformer en de andere avond Dirk-Wim, maar gezamenlijk spelen ze ook een aantal nummers. In ’t Hof brengt kleine liedjes vervat in herkenbare teksten, zoals 'Mooi (Krassen In De Lak)' over de schoonheid van het al jaren bij elkaar zijn en een nummer over het afscheidnemen van iemand die op sterven ligt ('Kus Me Dood'). Met slotnummer 'Is Zoals Het Is', gebaseerd op teksten van John Lennon, is er weer die link met de Beatles.

Na een pauze stapt Stevie Ann alleen en zonder band het podium op. De Limburgse singer-songwriter brak in 2005 op negentienjarige leeftijd door met haar debuutplaat Away from Here en heeft inmiddels een handvol albums uitgebracht. Een aantal jaren geleden verhuisde ze naar Los Angeles waar ze onder meer California Sounds opnam, haar meest recente plaat. Haar nieuwste release komt uit in het voorjaar van 2016 en is geschreven tijdens een roadtrip in de States. Van die aanstaande release krijgen we vanavond een voorproefje, maar ook haar oudere werk staat op de setlist.

Vergeleken met haar albums laat Stevie Ann tijdens dit optreden een kaler en intiemer geluid horen. 'Never Go Home', 'Dirty Feelings' en 'Every Highway' van California Sounds klinken aanmerkelijk puurder dan op de plaat. Deels verklaarbaar omdat ze in de Thiemeloods zonder band op de planken staat, maar juist in deze gestripte versies horen we nog beter wat een geweldige stem Ann heeft. Ook 'I Believe In Love', op het eerder genoemde album een duet met Jonathan Jeremiah, huivert vanavond nog meer als ze het solo zingt. Een optreden met de zangeres dicht op de huid van het publiek en vice versa.

Ongeveer de helft van de set deze avond zijn nummers van haar komende release. Spoiler alert: het zijn Nederlandstalige liedjes, voor het leeuwendeel gebaseerd op de jaren dat ze in Amerika woonde. Met de overstap van Engels naar songs in haar moerstaal komt er een grotere directheid in haar teksten waardoor deze nog harder binnenkomen. Prachtig is het lied waarin ze haar heimwee bezingt naar alledaagse dingen in Nederland. Ook mooi zijn de nummers over het pakken (en missen) van kansen en de liedjes over ge- en mislukte liefde.

Naast de nieuwe nummers brengt ze ook kippenvel-uitvoeringen van het gospelachtige 'Light Up' met Stevie Ann op piano en Eric van Dijsseldonk op gitaar, een ingetogen versie van 'The Poetry Man' (ook met Eric op gitaar), de onversterkt gezongen Queen-cover 'One Year Of Love' en de eveneens onversterkt gezongen Beatles-cover en toegift 'I've Just Seen A Face'.

Stevie Ann heeft een geweldige stem. Ze kan een woordenboek van A tot Z zingen en nog steeds droom je weg. Een open, intiem en eerlijk optreden met het publiek dicht op de huid van de zangeres en vice versa. Stevie Ann op bezoek in je huiskamer, zo voelt haar concert vanavond.