Popronde Zutphen 2015 slaat aan

Zutphenaren lopen warm voor eerste Popronde in stadsgeschiedenis

Harold Broedelet ,

De Popronde doet dit jaar weer meer exotische steden aan dan daarvoor. Afgelopen zondag stopte de karavaan in de - qua bevolkingsaantal - zevende gemeente van Gelderland: Zutphen. Zutphen? Ja, Zutphen. Een poppodium is er nog niet, maar daar komt gauw verandering in, wat Poprondecoördinator Hans Boersbroek betreft. “Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat de Popronde Zutphen aandoet. Het publiek is er massaal op af gekomen. Dat biedt perspectief voor meer.”

Popronde Zutphen begint zondag erg vroeg: om 15.00 uur. “Dat heeft er mee te maken dat de Zutphenaren vooral zondag overdag dingen gaan ondernemen, zoals muziek luisteren,” legt Hans uit. En er is keuze genoeg. Hiphop-funk in een oud fabrieksgebouw, folk-Americana in een eetcafé, maar vooral veel optredens in kleine cafés die in historische gebouwen zijn gevestigd. 3voor12Gelderland doet weer verslag.

Keljet, Café Old Dutch

Het is passen en meten in dit kleine café, maar uiteindelijk past het Nijmeegse dj-duo Koen Mestrum en Teun Pranger er keurig in. Zelfs de toegevoegde zangeres Marleen Langevoort kan er nog bij. Nu de draaitafelkunstenaars hun dj-act hebben omgezet in een live-act, kan het niet anders dan dat er nog wat bij moet. Niet alleen vocaal wordt Keljet ondersteund, ook spelen de dj´s er zelf gitaar en percussie bij. Haar electropop is licht en luchtig en daardoor aangenaam om naar te luisteren. Keljet wil het publiek laten lachen en op de muziek laten dansen. Het eerste lukt, het tweede gedeeltelijk. Dat neemt niet weg dat het drietal een geslaagde performance aflevert.

Rectum Raiders, Café De Gevel

Eén deur verder is Rectum Raiders inmiddels aan het soundchecken. Haar reputatie is de groep vooruitgesneld. Het knusse café zit stampvol toehoorders die de extravagante glamrockshow wel eens live willen meemaken. En ze krijgen waar voor hun geld. Mr. Rectum verschijnt in zijn spandex-korte broek achter de microfoon en Bass Raper staat in een strakke dameslegging en gaatjeshemd aan zijn bassnaren te plukken. Als klap op de vuurpijl komt ook Horse in galop op het toneel, slechts gekleed in een paardenkop, strakke boxer en gympies.

De geile act met Bass Raper brengt het publiek in extase. Terwijl de band daarna vrolijk verder speelt, staat Horse op de eerste verdieping als een ware pornoking tegen het raam te schuren. Hij krijgt er maar geen genoeg van. Intussen is ook de sterke arm op het rumoer af gekomen. Shredivarius rent met zijn gitaar naar buiten en provoceert daar de vrouwelijke agenten door zijn tong uit te steken. Heerlijk!

Early Adopters, Café Camelot

Het is even zoeken in Camelot naar de Early Adopters. De vier Limburgers staan achterin het café weggestopt hun sfeervolle alternatieve gitaarpop te spelen voor een royaal toegestroomd publiek dat geniet. “Dit is by far de meest leuke Popronde waar we tot nu toe hebben gespeeld,” volgens gitarist Bram Jacobs.

Hij probeert het publiek te enthousiasmeren, maar het gewenste effect blijft helaas uit. Geen uitbundige toeschouwers die wild zwaaien, maar relaxt luisteren naar de dromerige teksten van zanger-gitarist-toetsenist Jack Baeten. De gitaarlijnen en samenzang lopen net naast de melodie, waardoor het groepsgeluid een ondeugend en spannend tintje krijgt. Dat maakt dat de sound van Early Adopters blijft intrigeren.

Yakumo, MixxiM

Bij binnenkomst in deze lounge- en cocktailbar lijken we eerst op de verkeerde plaats te zijn aanbeland, maar bovenop de entresol staat wel degelijk de apparatuur van Yakumo opgesteld. Dj’s Chris Mulder en Atser Damsma zitten nog te eten, maar als hun eerste technoklanken de ruimte vullen, stroomt de tussenverdieping vol. Als in een huiskamer danst de meute opeengepropt op de gevarieerde beats van het duo. Arabische, maar ook Japanse invloeden zijn merkbaar en niet voor niets wordt de sound van Yakumo omschreven als techno met invloeden van wereldmuziek. Gewillig laat het publiek zich meeslepen door deze vette dj-set van het enthousiaste tweetal. Jammer dat ook aan deze show een einde komt.

Roots Creation, Café De Courant

Het trendy café aan de Houtmarkt lijkt niet berekend op het grote gezelschap van Roots Creation. Het meubilair is in het knusse woonkamerhoekje weggestopt om de tienkoppige formatie de ruimte te kunnen geven. De soundcheck duurt wel erg lang, maar daarna is het voor de organisatie genoeg en kondigen ze de band aan. “Laat jullie horen voor Roots Creaaaaasjun.” De warme reggaesound daalt als een deken neer op het publiek. Frontman Aron Tekle checkt of iedereen klaar is om het te ontvangen. “Zoetfen, are you ready?” Dat blijkt het geval.

De Courant is voor even een reggaebar waar een relaxte mood heerst. De toeschouwers dromen misschien weg, de muziek van Roots Creation doet dat allerminst. Op de wolken van een joint is het makkelijk om weg te zweven, maar het tiental speelt strak en tegelijk authentiek. Als ineens de stroom wegvalt, spelen ze gewoon akoestisch het optreden uit, tot groot enthousiasme van het publiek. Ook al is De Courant nog niet klaar om zo’n grote productie te ontvangen, Roots Creation is wel degelijk klaar om dit haast vergeten genre nieuw leven in te blazen.