De Staat – O Luistersessie

Lekker ongedwongen sfeer in de studio

Erik Damen ,

Nijmeegs exportproduct nummer 1 De Staat heeft de opnames van het vierde studioalbum O afgerond. Half januari 2016 zal het album het levenslicht gaan zien, terwijl de eerste single ‘Peptalk’ net uit is. Nu heeft de band een drietal luistersessies georganiseerd in hun studio gevestigd in het oude Doornroosje. 3voor12 Gelderland was erbij en deed verslag.

De kleine zaal van het oude Roosje is omgebouwd tot een huiskamer annex studio, waar De Staat het afgelopen jaar in alle rust heeft gewerkt aan de opvolger van I_Con (tussendoortje Vinticious Versions niet meegerekend). Overal staan instrumenten, liggen snoeren en de verre hoek is gevuld met een groot mengpaneel. Er staan banken, luie stoelen en ook boven kunnen ze nog een aantal mensen kwijt. En men is ook het groen niet vergeten, afgaande op de planten die her en der in de ruimte staan en de boel opvrolijken. Alle toehoorders krijgen een koptelefoon om deze live luistersessie zo goed mogelijk mee te krijgen. De band staat opgesteld in een grote cirkel, waarbij een levensgrote mat van de hoes van O het midden vormt.

Torre Florim heet iedereen welkom en spoort het gezelschap aan tot het stellen van vragen. Maar eerst trapt de band af met 'Peptalk'. Deze zeer catchy single mocht dan een aantal jaren op de plank hebben gelegen, nu dit nummer zijn definitieve vorm heeft gekregen, zal het in no time een vaste plek in setlist van De Staat gaan krijgen. Wat een onweerstaanbare groove zit er in dat nummer. Eerste vraag gaat om de videoclip van het nummer. "Peptalk bedoel je?" zegt Torre. Je ziet hem denken of de vragensteller toch niet de clip van 'Witch Doctor' bedoeld, waar zoveel om te doen is en die inmiddels ruim 800.000 vieuws op YouTube heeft. De inspiratie voor de 'Peptalk' video, waarin toetsenist Rocco Hueting allemaal vreemde dansjes doet op een feestje dat eigenlijk al afgelopen is, is uit het leven gegrepen. De band liep al langer met dit idee rond, maar tot nu toe was er geen geschikt nummer voor. 'Peptalk' paste wel perfect, want de strekking van dat nummer is dat je maar beter een feestje kunt bouwen als de rest toch zo verrot is en je daar geen invloed op hebt.

De Staat wilde graag na de rijk gearrangeerde plaat I_Con terug naar de basis. O moest een plaat worden zonder al te veel toeters en bellen. Wat ze bedoelen, wordt meteen duidelijk als ze de nieuwe nummers 'Make The Call, Leave It All' en 'Get On Screen' hebben gespeeld. Alle bandleden gaan los op hun instrument zonder dat er veel rare geluidjes of anderszins zaken worden toegevoegd. Inspiratie voor de muziek werd voor een deel in een hoop techno- en dansmuziek gevonden. Maar De Staat blijft een rockband waarin de rol van gitarist Vedran Mircetic niet moet worden onderschat. Het lijkt wel of hij bij elk nummer dat gespeeld wordt een steeds grotere rol gaat spelen, met als hoogtepunt de nieuwe track 'Life Is A Game (Ladadi Ladada)'.

O staat voor een perfecte cirkel, oneindigheid, maar ook voor nul of niks. Een titel die perfect past bij waar de band op dit moment staat en de manier waarop de plaat werd opgenomen. Het afgelopen jaar is O tot stand gekomen, terwijl de bandleden net zoals nu in een cirkel stonden in dezelfde ruimte en waar Torre en de rest van de band zelf de plaat hebben geproduceerd en gemixt. Een leerproces, maar ook de manier om alles in eigen hand te houden.

Today it's time for headphone session number two

A photo posted by De Staat (@destaat) on

Het publiek blijft vragen stellen, maar je merkt dat drummer Tim van Delft het liefst wil spelen. Hij heeft nog wel zin in nog een nummer van de nieuwe plaat en wel 'Help Yourself'. Het is meteen duidelijk waarom, in dit nummer kan hij helemaal los gaan. Torre heeft geen gitaar nodig bij dit nummer dat ook echo’s van een Beastie Boys nummer in zich draagt.

Nu een uur komt er een einde aan deze live-luistersessie, waarbij een select publiek een inkijkje in de keuken van De Staat kreeg. De Staat verkeert in uitstekende vorm en alle voortekeningen - twee uitverkochte concerten in Doornroosje en ook elders in het land gaat de kaartverkoop hard - wijzen erop dat 2016 een zeer succesvol jaar gaat worden in hun carrière.