Bootleg Betty verovert Nederland, next stop: Amerika!

Daniella Middelhof ,

Wanda Jackson, kijk uit, Bootleg Betty is onderweg. Bootleg Betty, een stoere meidenband uit Nijmegen met een song genaamd ‘A song called Wanda’, een clip en een eerste ep Left the Barn in 2015. De songs schrijven ze gezamenlijk. Ze zijn begonnen met rockabilly en vandaaruit gegroeid naar rootsmuziek. Ze hebben alle vijf een inbreng en een voorkeur wat zorgt voor een mix waar je U tegen zegt. 19 november staan ze samen met Raw Flowers in Luxor Live in Arnhem tijdens de 3voor12Gelderland clubavond. Wie zijn deze meiden van Bootleg Betty? Een interview in de oefenruimte voor een dieper inzicht (of met het vergrootglas).

Ontstaansgeschiedenis

Vanuit haar opleiding was bassiste Daphne al bezig met haar favoriete muziek. Op deze opleiding zat Anneke, die gitaar speelde. Ze probeerden schoolgenote Imke over te halen om ook in de band te komen spelen. Tevergeefs, Imke speelde altviool en wilde vooralsnog geen gitaar spelen. Toch lukte dat na een tijdje. De meiden organiseerden een auditie voor een drumster waaruit Merel werd gekozen. Het klikte gelijk. Hierna volgde nog een auditie waaruit zangeres Karlijn tevoorschijn kwam. Dat was wederom een goede match en Bootleg Betty was geboren.

Wat maakt dat jullie elkaar leuk vinden?

Er wordt naar elkaar gekeken, het is even onwennig. Dan komt de woordenstroom op gang. "We hebben allemaal verschillende kwaliteiten en dezelfde humor. We vullen elkaar aan en dat werkt heel goed. We hebben een klik met elkaar. Kijk, Merel is gewoon de knapste, lekker springerig en een doorzetter. Daphne houdt orde en het overzicht. Karlijn is de moeder van de band en houdt ons goed in de gaten. Imke is de motor van de band en regelt allerhande zaken zoals optredens. Anneke is superlief en totaal rock & roll."

Doen jullie nog iets anders naast de optredens?
"We werken er allemaal nog naast, in de zorg en in de muziek."

Waar komt de liefde voor rockabilly muziek vandaan?
Daphne: "Eigenlijk is dat een van mijn voorkeuren. We zijn begonnen met het spelen van rockabilly-covers. De andere meiden vinden rockabilly leuk, maar hebben ook andere voorkeuren. Daarom ook dat we nu onze muziek roots noemen in plaats van alleen maar rockabilly."

Door wie en wat worden jullie geïnspireerd?
Uit verschillende monden hoor ik The Beatles. Jazz wordt ook genoemd. Anneke noemt Stray Cats, Steve Gets, Gert-Jan Exters en Jenny McPie. "We worden geïnspireerd door elkaar en de ideeën die we aandragen. Ook wat we meemaken in het dagelijkse leven verwerken we in onze songs."

Wat zijn de toekomstplannen van Bootleg Betty?
"De wereld veroveren. Een album opnemen, dat is echt een droom. Optreden met of in het voorprogramma van Wanda Jackson. Optreden in Amerika, optreden als voorprogramma van Katzenjammer."

Wanda Jackson, hou alvast een plekje vrij voor Bootleg Betty. Ze zijn onderweg. Het kan nog even duren, maar het is ze gegund.