Zamora licht aan het eind van de tunnel Zamora licht aan het eind van de tunnel

Debuutalbum van Nijmeegse indieband slaat in

, Harold Broedelet

Zamora licht aan het eind van de tunnel

Debuutalbum van Nijmeegse indieband slaat in

Harold Broedelet ,

De duisternis van de kleine zaal van Doornroosje paste perfect bij de donkere muziek van het jonge Zamora. Haar eerste album ‘Waves’ bestaat uit songs die doorwrocht zijn van tragiek. Zo ook het repertoire van Einfach Kurt, dat een erg geschikte openingsact was. Het trio voerde de toehoorders de donkere spelonken in, Zamora leidde ze naar de uitgang.

Het concert
Zamora + Einfach Kurt, Doornroosje (kleine zaal), vrijdag 1 mei 2015.

De muziek
Ook al zijn ze relatief jong, Zamora en Einfach Kurt kennen een lange ontstaansgeschiedenis. Leadman Koert van Essen van Einfach Kurt is na zijn periode in de indiegroep Knuckles of Frisco de kant opgegaan van de pop noir, zoals hij het zelf noemt. Zamora’s Cyril Crutz en Pim van Zanen hadden in de 90’s succes met de (doom)metalband Celestial Season, terwijl Nick Sanders bas speelde in de stonerrockband 7 Zuma 7 en daarna Suimasen. Duisternis loopt als een rode draad door hun muziek. Maar waar het rokerige, bluesy geluid van Koert aanslaat op de kelen à la Tom Waits, voert Zamora het publiek verder op de golven van emoties in de richting van hoop en verlichting.

Plus
Voor zowel Einfach Kurt als Zamora is het leven een inspiratiebron voor hun liedjes. De authenticiteit en oprechtheid straalt ervan af. “Muziek komt vanuit het hart”, aldus Cyril.

Min
Aan het begin van de set van Einfach Kurt klinkt een storende brom door het geluid van de contrabas. Ook uit de bekkens komen geluiden die je niet verwacht bij dit koperwerk. Het euvel is gelukkig snel verholpen. 

Het moment
Het dankwoord van Cyril aan de velen die hebben bijgedragen aan het debuutalbum is uit het hart gegrepen. Niet het obligate dank-je-wel aan een heleboel personen, maar een afgewogen waardering voor diegenen die er werkelijk toe doen.

Het publiek
De toeschouwers staan geboeid te luisteren, zowel naar Einfach Kurt als naar Zamora. Hun beider performances zijn pakkend. “Maar de boodschap van Zamora komt niet telkens goed over”, zo vertelt een kritische toeschouwer.

De Foto

Het oordeel
Einfach Kurt is een richting opgegaan die het publiek aanspreekt. Songs die ontdaan zijn van alle franje, uitgevoerd in een kleine bezetting. Koert en zijn twee bandgenoten raken precies de essentie. Zamora is als een zaadje dat steeds verder uit komt. De groep maakt sinds haar oprichting een groeiproces door, niet alleen muzikaal en compositorisch (toevoeging van toetsenist Frank Boeijen) maar ook qua presentatie (het gebruik van visuals). Alle elementen vormen een samenhangend geheel. Dat de band in beweging blijft, blijkt uit het nieuwe nummer ‘Promises’. Dat belooft wat voor de toekomst.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland