Rondje-om-de-kerk-festival 2015: een frisse tweede editie

Fotoverslag

Hans van Wijk ,

Zaterdag 9 mei was er wederom een editie van het Rondje-om-de-kerk-festival in Bemmel, georganiseerd door het team van MudBoot Sessions. Na een warme en zeer geslaagde dag in 2014 was het nu tijd voor het altijd spannende vervolg, want: is dát succes te evenaren? Net als vorig jaar was er een centrale grotere tent achter de kerk en thuis-locaties om de 150 bezoekers op te splitsen in drie groepen: een ongewijzigd en geslaagd concept.

De centrale ‘aftrap’ verzorgt Fridolijn stipt om 14.30u. Opmerkelijk en wat storend is het vele geklets waardoor dit Nederlands talent wat moeite heeft om er bovenuit te komen en de welverdiende aandacht op te eisen. Haar optreden is met de prima band ‘lief en klein’ maar er heerst overduidelijk een reünie-gevoel bij de bezoekers en er wordt dus nog eerst heel wat bijgepraat.

Douglas Firs: in België is hij, normaal met band maar nu alleen, al behoorlijk aan de weg aan het timmeren en voor mij geen onbekend geluid meer. Op Studio Brussel komt een aantal van zijn songs geregeld voorbij in de playlist. Prima score, goed geboekt heren/dames van MudBoot!

Ernie Halter: een Amerikaanse singer-songwriter die in de inmiddels frisse en winderige tuin aan de Bemmelse dijk een onderhoudend verhaal vertelt en het publiek nauw betrekt. Speciaal voor hem is het festival een week naar voren gehaald omdat hij voor de verjaardag van zijn tweeling thuis wil zijn. Althans, dat wordt gefluisterd...

Luka: zij heeft pech, althans voor mijn groep. Haar optreden moet verplaatst worden door de regen naar de grote tent en dat betekent eerst helemaal opnieuw soundchecken. Dat duurt vrij lang en verloopt wat rommelig, maar het lukt. Door de wachttijd is het publiek weer erg rumoerig, versterkt door het feit dat het gewoonweg etenstijd is. De hamburgerbakkers maken overuren en doen goede zaken! Ondanks de tegenslag en het geklets weet de band ons goed te vermaken. Toch een cd meegenomen…

Als overbrugging tot Diff en als muzikale ondersteuning van het verorberen van hamburgers zet de organisatie een aantal good-old platenspelers in: het MudBoot Vinyl Paradijs. Het kauwt wat beter wellicht, klinkt best gezellig en ‘back-to-the-seventies’, maar: volgend jaar een dj inhuren?

Als laatste is dus Diff aan de beurt en collega-fotograaf Marco van Zelst gebruikt wat superlatieven: “’t Was echt een topband...geweldig gitaargeweld en zo lekker strak gespeeld!” Ik heb dat helaas niet meer meegemaakt want de wind en de lage temperatuur deed mij snakken naar een warm bad.