Nijmegen trilt door NRC Bowling

Olround Bowling Centrum epicentrum van Nijmegen Rock City

Harold Broedelet ,

Voor de zesde keer was Nijmeegs bekendste bowlingcentrum het middelpunt van de Nijmeegse rockscene. Alles en iedereen die de lokale rockmuziek een warm hart toedraagt én zin had in een feestje verzamelde zich in Olround Bowling Centrum. Nijmegen Rock City Bowling was andermaal een daverende party voor tout muzikaal Nijmegen.

Het evenement

Nijmegen Rock City Bowling, Olround Bowling Centrum, 8 mei 2015

De acts

Rocking Fifties, de Kannibowlen, de Gladde Ballen en Beer, Balls & Bitches vormen een prachtige line-up. De nog altijd rockende Abrahams spelen menige kegel weg, eerste hulp bij een opkomende kater zogezegd. Geen wonder, want het bier wordt met kannen tegelijk aangevoerd. De ballen van de GB’s zijn superglad geschoren en glijden over de baan richting hun doel. Bij Beer, Balls & Bitches verwacht je een binnenkomst van een groep echte mannen. Niets blijkt minder waar: een groep stoere vrouwen meldt zich aan het vertrek, gewapend met ballen en bier. Wooooooh!

Dat alles werd muzikaal begeleid door de crème de la crème van de Nijmeegse rockmuziek. Wat te denken van de trash grunge band Nefalem. Het vijftal heeft de 90’s rock opnieuw gedefinieerd en voorzien van een fris jasje. Een uitstekende oefening om de arm-, hand- en mondspieren eens goed op te warmen. De muzikanten spelen op een geïmproviseerd podium dat bovenop twee van de acht banen is gebouwd. Terwijl de decibellen richting de bowlers knallen, vliegen de ballen onder de voeten van de musici door. "Een vreemde gewaarwording," vindt zanger Maarten. “Normaal gesproken loop ik naar jullie toe, maar dat laat ik nu maar,” is zijn wijze besluit.

Als de armen en benen zijn losgegooid neemt Sister Johnson het stokje over. Haar garagerock met vleugjes blues en soul tilt zowel de prestaties op de baan als de bierconsumptie naar een nog hoger niveau. Blijkbaar gaan deze hand in hand. Naarmate de alcoholspiegel stijgt, stijgt ook de moeilijkheidsgraad van de worpen. Een duoworp en een achterwaartse worp over het hoofd zijn slechts enkele voorbeelden van worpen die hoog scoren. Helaas worden deze niet op waarde geschat. De spelregels op een bowlingbaan zijn onverbiddelijk.

Met de komst van Dissidents komt de nadruk weer op de effectiviteit van het bowlen te liggen. De progressive metal is rechttoe-rechtaan, maar ook melodieus. Het aantal strikes neemt zienderogen toe, getuige het enorme gejuich dat meerdere malen opstijgt.

Niet alleen achter de bal staan ook vrouwen hun mannetje, ook vóór de bal laten ze zich gelden. Niemand minder dan de vijf dames van rockabillyband Bootleg Betty betreden het podium en dat leidt een enkele bowler af. Zijn worp heeft iets te veel hoogte en eindigt tegen de flatscreen waarop te zien is dat de bal toch echt zijn doel heeft gemist. Van hem is niets meer vernomen.

Maar al met al is de avond zeer geslaagd te noemen. Volgens goed gebruik worden eerst de verliezers genoemd. Zij krijgen dus niets, wordt nog eens fijntjes ingepeperd. 'The Winner Takes It All' en dat is de felbegeerde NRC Bowlingtrofee. Die gaat dit jaar naar team Maus. Geen grijze muizen, zo blijkt als ze naar het erepodium lopen. Of een en ander volgens fair play is verlopen, valt te betwijfelen. In hun midden loopt Navarone’s Kees Lewiszong, die blijkbaar als geheim wapen werd ingezet. Desondanks kunnen we terugkijken op alweer een succesvolle editie van het bowlingevent. Op naar editie 2016.