Nieuw publiek voor The -S- Xperience

Willen we allemaal soms niet even wegvluchten in een wonderlijke wereld?

David Keus ,

Afgelopen zondag ging het dak eraf in Nijmegen tijdens het psytrance event Machine Elves,
een dancefeest ter ere van het tien-jarig jubileum van The -S- Xperience en Campattack visuals. In de drie verschillende area’s werd gedanst tot de zon al hoog aan de hemel stond. De boodschap was duidelijk, psytrance is klaar voor een heel nieuw publiek.

Al bij binnenkomst valt het atmosfeer over je heen. Brebl geeft je het gevoel dat er in elke hoek en nis iets te beleven valt en dwingt je met vriendelijke hand op avontuur te gaan. Bij de ingang gaat er een trap omhoog waarnaast op een kartonnen bordje aangegeven staat: techno. De smalle houten trap ontneemt de zaal compleet aan het zicht. Onder de trap staat een dj reggaeplaatjes te draaien. Na enig duwen door de overdekte rookruimte is aan de rechterkant de alternative stage te vinden. Door de geweldige psychedelische aankleding waan je je in een sprookjesbos waar in een klein hutje vrolijke muziek gedraaid wordt. Ook is er een chillout met banken en stoelen. Rechtdoor loop je de psystage binnen, de hoofdzaal van vanavond. Met felle lasers en bizarre bewegende animaties op de schermen aan het plafond heeft het oog naast het oor ook veel om van te genieten. De animaties worden verzorgd door Richard Campattack.

Voor de lezers die zich momenteel achter hun oor krabben en zich compleet geen voorstelling kunnen maken van bovenstaande situatie, even een kleine opfrisser: psytrance, kort voor psychedelische trance, is een elektronische muzieksoort die is ontstaan in de jaren 90. Het genre werd toen (en wordt door velen nog steeds) goa genoemd, haar naam dankend aan de hippie bedevaartsplaats Goa in India. De muzieksoort heeft een relatief kleine scene met enthousiaste leden die bereid zijn ver te reizen voor de juiste feesten. De muziek heeft een krachtige doch vloeiende bas als basis en bouwt hierop verder met psychedelische geluiden en melodieën. Goa feesten gaan om veel meer dan de muziek alleen; er wordt veel gedaan met lichtkunst, videokunst en blacklight decoratie. Mede door de lange duur van de feesten krijgen de bezoekers het gevoel zich in een vreemde hypnotiserende wereld te begeven. De -S- Xperience verzorgt deze ‘experience’ al een behoorlijke tijd in Nijmegen. 10 jaar geleden begon organisator Sander Heijmans met het geven van kleine feesten in eigen kring, welke inmiddels zijn uitgegroeid tot volle zalen met internationale artiesten en bezoekers.

Na een aantal feesten in evenementenhal en culture broedplaats de Vasim maakte de -S- Xperience een aantal weken geleden voor het eerst kennis met de nieuwe Nijmeegse venue Brebl. Op een zeer geslaagde eerste editie van het dancefeest Another World verzorgden ze één van de drie areas, krachtig standhoudend tussen de reuzen in de elektronische muziek: techno en drum and bass. Het was toen al duidelijk te zien, Psytrance was vet. De overstap van de -S-Xperience naar Brebl komt dan ook zeker niet onverwacht. “Ik denk dat de overgang heel goed is, de Vasim was misschien toch net te groot voor de relatief kleine scene,” Vertelt dj Tila, afsluiter van de psystage en vaste gast achter de decks.” Brebl geeft ruimte aan meer zalen waardoor de goa interessant wordt voor een breder publiek. Brebl is ook veel intiemer, dat is voor zo'n feestje erg goed. Als laatste het geluid: de Vasim is een galmbak waar het erg moeilijk is om een aangenaam geluid te krijgen en beatmixen is een hel.”

In de lineup zijn meteen een aantal lokaal bekende namen te vinden. Paul Dirks, bekend van onder andere het Metro Collectief, Jan Liefhebber, Bliepertronic en eerder genoemde Tila. Op de main stage staan deze editie een drietal Engelsen. The Digital Blonde, Jon Cockle en N-Kore brengen een Britse invasie van melodieuze en vrolijke goa. Een snelle rondvraag onder een aantal bezoekers laat zien dat de line-up niet datgene is wat ze heeft doen besluiten om te komen: veel gasten weten eigenlijk niet precies wie er komen draaien. Ze komen voor de sfeer en laten zich verrassen en vertrouwen erop dat de organisatoren een goede line-up samenstellen. Waar het bij techno en drum and bass veel is gaan draaien om grote namen en bekende artiesten, is het bij psytrance nog niet zo ver gekomen. De meeste performers zijn de hele nacht gewoon zelf op het feest te vinden. De kleine afstand tussen podium en publiek blijkt ook uit de enthousiaste bedankjes op de Facebook eventpagina waar de bezoekers en de organisatie breeduit worden geprezen en bedankt door verschillende acts.

Groot gemis was de afwezigheid van een gelegenheid om te eten. Deze had op het laatste moment afgezegd en kon niet meer vervangen worden. Bij een feest wat tot 8 uur 's morgens duurt is het bijna noodzakelijk om ergens tussendoor een nieuwe bodem te leggen. Daarnaast viel de techno area in het geheel aanzienlijk buiten de boot omdat de bezoekers grotendeels niet kwamen voor deze muziekstijl. Het geluid was er onprettig en de zaal voelde te groot aan. Om 5 uur werd dan ook besloten deze dicht te doen.

De overgang van de -S- Xperience van de Vasim naar Brebl brengt grotendeels positieve veranderingen met zich mee. Er is een nieuw publiek, er zijn nieuwe mogelijkheden en nieuwe avonturen om neer te zetten. Na deze zeer succesvolle eerste editie is het nu al uitkijken naar de volgende.