Music Meeting 2015

Sfeerverslag van de 31e editie

Redactie ,

Afgelopen Pinksterweekend vond de 31e editie van de driedaagse Music Meeting in park Brakkenstein in Nijmegen plaats. Music Meeting brengt naast bezoekers ook vele muzikanten bijeen die hun eclectische wereldmuziek aan het publiek ten gehore bregngen. Muzikanten uit verschillende werelddelen gaan samen projecten aan om het publiek te bekoren en zo hun muzikale talenten te laten horen. 3voor12 Gelderland was bij het kleurrijke muziekfestival en maakte een sfeerverslag.

De 31e editie begint rustig, maar loopt naarmate de dag vordert de drukte in. Overal is muziek te horen. Het is goed op elkaar afgestemd. De sfeer is er een van kijken, genieten, dansen en luisteren. Het publiek geniet van de optredens en weet soms niet van stoppen. Er wordt vaak om een toegift gevraagd. Vaak lukt dit niet dankzij de strakke planning op de podia.

Er zijn drie podia: de Intro, de Mondo en de Apollo. Intro is het talentenpodium waar workshops met deelnemers plaatsvinden die gecoacht worden door de sterren die op het festival optreden. Ook nieuwe popbandjes treden er op, zoals Echo Movis. Deze nieuwe band heeft een eigen geluid, new wave, West-Afrikaans en pop in de mix. Het klinkt verfrissend en betoverend. Hier gaan we zeker meer van horen! Assorted Travellers brengt country en blues samen wat resulteert in een wat nostalgisch geluid in kleine intieme liedjes. 

Mondo is het middelgrote podium waar bekende wereldmuzikanten optreden zoals de Barmer Boys. Wat een energie! Soefizang vanuit de mystieke Islamitische traditie met af en toe een waanzinnige beatbox. Hoe verzinnen ze het, maar het klinkt en swingt waanzinnig. Wat te denken van de Mbongwana Stars, opzwepende Congolese muziek met post punk en electronika. Het publiek werd opgezweept en er werd flink gedanst. 

De Apollo is de grootste tent waarin de betaalde concerten plaatsvinden met optredens als het trio van Driss El Maloumi, die de oud (muziekinstrument) bespeelt als of hij er de liefde mee bedrijft. Zo fijnzinnig en teder als hartstochtelijk klinkt het. Hij staat niet voor niets bekend als een van werelds beste oudspelers. Jones Family Singers geeft een spetterend optreden. Als gospel soul familie weten ze wat soul is met de hoofdletter S. Ester Rada sluit Music Meeting af op de laatste avond. Deze zangeres met Ethiopische/Israëlische roots is geinsprireerd door o.a. Jill Scott en klinkt soulful en etnisch tegelijk.

 

Niet alleen is verslag in woord gedaan, ook waren fotografen Tse Kao en Frans Schneider het hele Pinksterweekeinde aanwezig om de wereldmuziek op de gevoelige plaat vast te leggen. Hieronder hun beeldverslag.