Dag des Oordeels: Billy Hill - Billy Hill

Erik Damen ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes. Deze keer het titelloze debuutalbum van het jonge Arnhemse vijftal Billy Hill.

DE MUZIEK

Billy Hill ontstond twee jaar geleden toen deze vijf (ex-) ArtEZ conservatoriumstudenten de koppen bij elkaar staken en ook buiten de collegemuren hun muziek aan de man wilden brengen. De band speelt blues en rock met een country-twist en een jazzy feel. Met de roodharige Lisa Jansen heeft de band een opvallende verschijning als leadzangeres. Janik Hüsch op drums en Teun Creemers op bas vormen de ritmesectie. De gitaristen Dung Hoang en Philipp Ullrich zorgen samen het kenmerkende groepsgeluid, waarin naast subtiele solo’s ook ruimte is voor ruigere licks.

PLUS

Wat meteen duidelijk is als je het debuutalbum van Billy Hill opzet, is met deze muzikanten een goede opleiding hebben gevolgd. De soulvolle stem van Lisa Jansen is niet alleen geschikt voor sneller repertoire, zoals in opener ‘Texan Housewife Blues’ en ‘Jimmi’, maar ook als het op ballades (‘Still Human’) of een meer bluesy nummer, zoals ‘Crying Out For Rain’ dat door de opening Led Zeppelin in herinnering roept. Dat er ook flink tekeer kan worden gegaan op de gitaar laat de band horen in ‘Somebody There’. Positief is dat er tijd wordt genomen voor de nummers. Sommige nummers klokken ruim boven de zes minuten, terwijl afsluiter ‘Midnight In Arnhem’ zelfs richting de acht minuten gaat. De bandleden geven elkaar de ruimte om te excelleren. Ook is er nagedacht voor de volgorde van de nummers (er wordt naar een climax toegewerkt). Dit levert een volwaardig album op.

MIN

Ondanks dat het feit dat Billy Hill anders klinkt dan de meeste bands van nu, is het groepsgeluid misschien ook wel het zwakke punt van de band. We hebben dit soort rockmuziek al zo vaak gehoord en ondanks het feit dat op momenten flink wordt gerockt, klinkt het allemaal erg braaf.

HET OORDEEL

Muzikaal is er weinig op Billy Hill aan te merken. Dit vijftal bestaat uit stuk voor stuk goede muzikanten, maar om tegenwoordig als band op te vallen, moet je iets anders doen. Het songmateriaal is daarvoor (nog) niet sterk genoeg en ondanks het felle rode kapsel van frontvrouw Lisa Jansen ontbreekt het Billy Hill nog aan uitstraling. De potentie voor meer is er, met betere liedjes en een betere podiumpresentatie kan dit Arnhemse vijftal nog ver komen.