Aankomende vrijdag delen de heren van het Nijmeegse The Hubschrauber het podium van de kleine bovenzaal in Luxor met het Arnhemse Jellephant. Het zijn twee uiteenlopende bands; waar The Hubschrauber zich erg goed in de kijker weet te spelen en zichzelf quasi serieus ‘pretentieus’ noemt, blijft Jellephant ondanks enkele prachtige releases vooralsnog onder de radar. Wij spraken met beide bands; als eerste met The Hubschrauber, bestaande uit Otto van Toorn (zang en gitaar), Kasper van Moll (bas), Erik Harings (gitaar), Robbie Gerbrands (drums) en David Tonnaer (toetsen).

The Hubschrauber is een vijfmans indierockband uit Nijmegen, opgericht in 2011. Na de eerste ep ‘Sleep Deprivation’ (2013) bracht de band afgelopen jaar een tweede 5-track ep uit getiteld ‘I Want To Buy A Farm With You’. De band speelde eerder samen met o.a. Navarone en De Staat en volgens de website worden er parallellen getrokken met bands als Sparklehorse en The National. Een kort (telefoon) gesprek met The Hubschrauber.

Tring… "Ja hoi, met Robbie van The Hubschrauber, we zitten klaar voor het interview!"

3voor12 Gelderland: Mannen, even voor mijn beeld, waar zitten jullie nu precies? Met champagne in een jacuzzi, in een oud boerderijtje, de oefenruimte?
"Nou, we zitten in de afgetrapte kamer van Otto in het centrum van Nijmegen."

Om te beginnen, waar is de band op dit moment mee bezig?
Robbie: “We zijn op dit moment druk bezig met liedjes schrijven en muziek maken, maar het is nog niet direct concreet gericht op een ep of een album (of: het is nog niet concreet dat die nummers per se op een album komen).”
Otto: “We willen ons iets meer ontwikkelen; meer naar een jaren ’90 grunge en rock-sound. Wat dat betreft willen we de lijn van onze vorige ep ‘I Want To Buy A Farm With You’ dikker aanzetten en hierop doorgaan.”
Kasper: “Volgens mij zijn we juist minder aan het nadenken over wat het zou kunnen zijn, maar juist meer intuïtief aan het schrijven, omdat we zo goed op elkaar ingespeeld zijn tegenwoordig. Van de Farm-ep maken we daarnaast  nieuwe audio- en video-opnames samen met een strijkkwartet; dat wordt een erg vet geluid. Hoe we dat precies gaan aanpakken en op welke locatie het zal gebeuren weten we binnenkort, waarschijnlijk werken we met dezelfde crew van GUAP, die ook onze mini-docu en clip hebben gemaakt.”
“Voor de laatste ep hebben we trouwens ook flink veel opgetreden. Dankzij Doornroosje zijn we vorig jaar gelinkt aan EuroRock, een bandproject in Duitsland met jonge muzikanten uit verschillende Europese landen. Daaraan hebben we veel optredens in Duitsland te danken. Daarnaast hebben we natuurlijk in Nederland vrij veel gespeeld.”

Jullie hebben aangegeven dat de Farm-ep voor een soort van ‘simple life’, een eenvoudiger leven, staat. Is dat een statement?
“Die ep is echt gevuld met  allemaal ‘liedjes-liedjes’. Dat gevoel van ‘a simple life’ – het leven op de boerderij – zit er wel in. De precieze invulling van de nummers mag iedereen natuurlijk voor zichzelf invullen.”
Erik: “Wij weten waar de songs over gaan, maar het is zonde om het voor de luisteraar al teveel in te vullen. Het is heel bijzonder om na een optreden te horen dat iemand er een bepaalde betekenis aan geeft, dat hoef je niet te verstoren, dat mag je juist in stand houden.”

In de korte interviews bij de live-opnames voor Boventonen vertelt bassist Kasper dat de nummers van jullie laatste ep emotioneel zijn. Tegelijkertijd zag ik zanger Otto met zijn hoofd schudden, wat leek op een soort van ontkenning. Betekent dit dat de kwalificatie ‘emotioneel’ niet juist is?
Otto: “Emotioneel, zeker wel eigenlijk. Kasper sloeg de spijker op z’n kop. Zeker de vorige ep was nogal geladen qua onderwerpen. Kasper vatte dat mooi, kort maar ook droog samen.”

Kun je iets meer zeggen over de geladenheid van de onderwerpen, was er bijvoorbeeld een bepaalde aanleiding voor?
Erik: “Nou, dat zijn natuurlijk persoonlijke zaken waarover je als artiest liefst niet heel uitvoerig gaat uitweiden. Het is vaak een struggle, want je brengt persoonlijke verhalen uit als muziek en het is lastig om in bijvoorbeeld interviews op die persoonlijke kant in te gaan. Wat ik wel kan zeggen is dat de Farm-ep een echte conceptplaat is, waar de eerste ep bestond uit de beste nummers die we op dat moment hadden. Voor ‘Farm’ hebben we een aantal nummers dat klaar lag bijvoorbeeld ook niet opgenomen omdat ze niet in het verhaal pasten. Deze plaat heeft zeker een grotere diepgang dan de eerste plaat en we hebben onszelf grotere vragen gesteld. Door die duidelijker lijn en die ’vraagstelling’ vooraf is de ep uiteindelijk dieper, persoonlijker en dus ook wel emotioneler geworden. Ik weet nog goed dat ik naar de bushalte liep en Otto belde met de mededeling dat ik wist waar het heen moest met onze ep, waar het écht over moest gaan.” Lachend: “En dat houden we graag voor onszelf.”

Ik las dat jullie alles in het werk hebben gesteld om oud materiaal van de band van internet te verwijderen. Om welk materiaal gaat het en waarom moet het verdwijnen?
Erik: “Nou ja, toen we onze debuut-ep opnamen was dat echt een oefening in het opnemen. Het is niet zozeer dat dat moet verdwijnen, maar we willen de focus leggen op de Farm-ep en hierna het nieuwere werk. Al zeg ik het zelf, we zijn best wel gegroeid sinds dat debuut en dat willen we uitdragen. Het is gewoon geen fijne promo, al zijn er best mensen die ook die liedjes mooi vinden.”

In een van de gesprekken bij de opname voor Boventonen spreken jullie uit dat The Hubschrauber een pretentieuze band is. Door dat zo pontificaal uit te spreken wordt het haast al wat minder pretentieus…
“We doen soms net of we iets meer zijn dan wat we echt zijn, alsof we ware rockers zijn. We zijn gewoon een stel Nederlandse gasten die Engelstalige liedjes maken. Maar als ik omschrijf wat we met onze muziek doen, de inhoud van de liedjes, de thema’s, noem maar op, dan klinkt dat al gauw pretentieus.” Lachend: “Uiteindelijk zijn we gewoon een paar Nijmeegse schuumkes!”

Wat weten jullie van de jongens van Jellephant met wie je vrijdag het podium deelt?
Otto: “Onze producer, Daan van Haren, kwam een jaar geleden naar ons toe met het nieuws dat Jellephant een nieuwe ep had uitgebracht, ‘Trampoline Mind’. Wij waren onder de indruk en door de contacten die volgden kwam deze gig tot stand. Voor ons was Jellephant daarvoor een onbekende naam.”

Wat kunnen we als bezoeker van jullie verwachten op de clubavond?
Otto: “Een heel goede show met stevige liedjes.”
Robbie, lachend: “‘Liedjes met een lach en een traan..’. We spelen veel nummers van de laatste ep en ook al een deel van het nieuwere werk.”
Otto: “Door het vele optreden zijn we enorm gegroeid en wordt dit optreden ook een stuk beter dan tijdens de release.” Met een kleine grinnik: “We kunnen wel stellen dat jullie ons beste optreden tot nu toe gaan zien!”