Bevrijdingsfestival Wageningen laat weer wat karakter zien Bevrijdingsfestival Wageningen laat weer wat karakter zien

Popcultuur Wageningen biedt met verbeterde programmering Nederlandse bands een kans

, Patrick Schimmel en Adriaan de Jonge

Bevrijdingsfestival Wageningen laat weer wat karakter zien

Popcultuur Wageningen biedt met verbeterde programmering Nederlandse bands een kans

Patrick Schimmel en Adriaan de Jonge ,

Voor muziekliefhebbers was het afgelopen jaren geen weelde op bevrijdingsdag in Wageningen. Berichten van de donderwolken die zich zouden gaan samenpakken boven het centrum van de stad, waren genoeg reden tot scepsis. 3voor12 Gelderland trotseerde de weergoden en ging kijken.

Het weer barst aan het begin van de middag in alle hevigheid los en daardoor beleeft het gehele festival een valse start. Ruim een uur duurt het voordat de zon zich weer laat zien en het festival echt kan beginnen. Helaas zijn daardoor wel de optredens van Despicable Heroes en cult-helden Alamo Race Track in het water gevallen, letterlijk.

Dat alles terwijl Popcultuur Wageningen de programmering van nieuw elan heeft geprobeerd te voorzien, met een sterk verbeterde line-up voor het Sena Talent Stage die het terrein wederom siert naast het jaarlijks terugkerende Kabaal am Gemaal. Popcultuur Wageningen, de vrijwilligersorganisatie die samenwerkt met Sena, is al een begrip in de studentenstad en raakt steeds meer geworteld in het cultureel klimaat van Wageningen. Samen met Sena hebben zij door middel van subsidies, zonder vast pop-podium, toch een mooi evenement kunnen neerzetten. De droom is uiteindelijk om een succesvol poppodium in Wageningen te starten en daarmee wat grotere namen aan te trekken. Maar voorlopig lukt het de organisatie erg goed ondanks beperkte middelenom interessante acts te programmeren, waarvan de meeste net nog geen grote naam zijn maar veel potentie hebben om het te worden. Het volgende event van Popcultuur Wageningen is Birdland, op 20 mei. Het is de volgende stap richting een echte poppodium-programmering in Wageningen.

Leeways, Sena Talent Stage, 17:00
De Arnhemse Grote Prijs-winnaars Leeways hebben een trouwe fanbase opgebouwd in Wageningen en maken er bij elk optreden een feestje van. Zo ook nu. Weinig mensen kunnen stil blijven staan bij het horen van deze explosieve reggae funk. Een stijl van muziek die erg goed past bij het op dat moment beter wordende weer. Hoewel veel van de songteksten onverstaanbaar snel gaan, zijn thema's van liefde en vrijheid duidelijk de rode draad door het repertoire van Leeways. Op deze dag is de boodschap extra welkom. (AdJ)

Bootleg Betty,  Stem voor Vrijheid-stage
Ook op het Stem voor Vrijheid-stage zijn deze middag interessante acts te zien. Een vijftal dames dat eigen rock-'n'-roll materiaal van hoog niveau speelt is daar zeker één van. Bootleg Betty heeft daarmee een gouden greep in handen en hun ep is net uit (en door 3voor12 Gelderland gerecenseerd). Goed moment om te kijken of de band het live net zo intens kan maken.
De band trekt met gemak het publiek mee in hun wereld, letterlijk vanaf het moment van de soundcheck, en blijft daarbij niet in de clichés van het genre hangen en maakt regelmatig uitstapjes aan de hand van de charismatische frontvrouw Karlijn Wolsing. Elke track raakt een andere, maar wel de juiste snaar. Met de doorgebroken zon in het gezicht en de opzwepende muziek is dit een succesnummer op het festival. Het veelal dansende publiek denkt daar net zo over. Ook Gelderland heeft nu zijn eigen rock chick-band die we kunnen koesteren. Helaas is de provincie waarschijnlijk al snel te klein voor de vijf dames. (PS)

Shaking Godspeed, Stem voor Vrijheid-stage
De Achterhoekers zijn nu natuurlijk geen onbekenden voor de Gelderse muziekliefhebber en Shaking Godspeed heeft ondertussen ook al zijn strepen verdiend over de grens. Wie geeft er nog om Deep Purple? De jankende gitaren die over het kleine veldje galmden gaven het geheel een glorieus gevoel. De tweestemmige zang blijft een fantastisch wapen. De tracks van succesplaat Welcome Back Wolf, die in 2014 uitkwam, zijn krachtige eenheden waarmee je show kunt opbouwen.
De hagelbuien zitten nog vers in het geheugen van het publiek, maar worden snel vergeten bij het zien van de energie die Shaking Godspeed altijd brengt. De band zal altijd zweten op het podium, en de leden stralen uit liefhebbers te zijn. Shaking Godspeed komt op bevrijdingsdag even hun ding doen en dat doen ze nooit op halve kracht. Het kwik stijgt wederom een paar graden. (PS)

Navarone Classic, Markt
De virtuose Nijmeegse rockband Navarone flirt met klassiek op het hoofdpodium op de markt. De jongens hebben een klein orkest meegenomen en spelen opgeblazen maar toch subtielere versies van hun nummers. Rocknummers worden getransformeerd tot epische verhalen en de legervliegtuigen die rondscheren over de stad zorgen voor een extra dramatisch effect. Ze nemen een bewonderenswaardig risico, want makkelijk is het niet om de volledige orkestpartijen, inclusief de stillere delen, over te brengen op het grote podium. De nummers blijken zich prima te lenen voor een klassieke adaptatie en de muzikanten demonstreren een grote veelzijdigheid. Echter, nu we Navarone met minder geweld en volume zien dan we gewend zijn, verwaaien de details van de composities helaas in het geroezemoes in het publiek. Gelukkig leeft de menigte op als een swingende versie van Aretha Franklin's 'Think (Freedom)' als toegift wordt ingezet. (AdJ)

Bombay, Sena Talent Stage
Het Amsterdamse Bombay (voorheen Bombay Show Pig) heeft een transformatie ondergaan. De zoektocht naar een bassist heeft ervoor gezorgd dat de band nu uit drie leden bestaat en dat heeft, zoals dat vaak gaat met tweemansbands, een invloed op de sound van de band. Garage plaat Vulture/Provider is ook nog eens niet makkelijk te overtreffen.
De energie van de band is onveranderd sterk en alle tracks bezitten dezelfde 'catchiness' en vleugjes pop die vroeger succes leverden. De nieuwe single 'Slow Motion' is daar een uitstekend voorbeeld van. De band brengt een broeieriger jaren 90-geluid ten gehore en dat past de band goed. Het publiek moet duidelijk nog even wennen maar Bombay lijkt met hun vernieuwde sound klaar voor een nieuwe start. (PS)

Herder, Kabaal am Gemaal
Het Groningse Herder is de headliner van metal-stage Kabaal am Gemaal en dat hebben ze geweten in heel de regio. De band maakt niet vaak zijn opwachting (te weinig volgens sommigen), maar als ze spelen, maak je borst maar nat.
Herder past niet in een typisch metal-jasje. Sludge, doom en een hintje stoner maken het geheel compleet. Dit maakt de band een interessant fenomeen. Waar deze stijlen meer ruimte geven voor variatie, blijft de band immer compromisloos en doen ze hun eigen ding. Hard op de goede manier. Alle krachttermen kunnen er op los gelaten worden, maar de band brengt vooral de juiste portie kracht en muzikaliteit naar het podium. De show zwakt nergens af. Zelfs het gemiddelde Kabaal am Gemaal publiek lijkt onder de indruk. (PS)

Het oordeel
Als je langs bandjes wilde struinen op Bevrijdingsdag ben je in Wageningen aan het goede adres. Een gevarieerd programma voor de muziekliefhebber, waarvan slechts een klein deel in het water is gevallen. Dankzij wat echte uitschieters is het een mooie festivaldag geworden in de doorbrekende zon.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland