2015 wordt een ‘De Tropen jaar’

"Ik ben gewoon niet bereid om te veel concessies te doen voor het geld"

Redactie 3voor12 Gelderland ,

Hendrik-Jan Derksen, sinds jaar en dag beter bekend onder de naam Dj Slowpoke, timmert de laatste jaren flink aan de weg. Naast solowerk als dj is hij ook actief in het collectief De Tropen. Verder programmeert hij op diverse festivals o.a. nachtclub de Crazy Horse op Paaspop en De Kroegenstraat op de Zwarte Cross.
<br>
<br>
Dat de prestaties van De Tropen niet onopgemerkt blijven blijkt wel uit het feit dat ze voor een groot aantal festivals (Festival Mundial, Valkhoffestival, de Zwarte Cross) geboekt zijn. Ook gaan ze uitdagingen niet uit de weg. Zo werd er onlangs bij een modeshow in de Stevenskerk in Nijmegen gedraaid.
<br>
<br>
Tijd voor 3voor12 Gelderland om met Hendrik Jan Derksen eens nader kennis te maken.

De Tropen

“De eerste tracks zijn inmiddels opgenomen en worden momenteel gemasterd. Vooralsnog worden de tracks alleen digitaal (Soundcloud, Juno) uitgebracht. De zang op de tracks wordt door Kelly [Thijssen, red] verzorgd. Naast een goede zangeres is zij ook een uitstekende performer en geeft daarmee De Tropen net dat stukje extra mee."

"Muzikaal is het erg leuk om te doen. Het uitgangspunt bij De Tropen is en blijft het onder de aandacht brengen van nieuwe en obscure dansmuziek uit alle windstreken. Financieel is het echt bijzaak. Ik zou ook niet in staat zijn om puur commercieel te draaien omdat ik gewoon niet bereid ben om te veel concessies te doen voor het geld.”

Voor Hendrik-Jan is het belangrijk dat hij met zijn muziek mensen weet te raken.

“De generatie van nu denkt niet meer in hokjes. Ze hebben thuis Spotify op shuffle staan. Nummers worden vaak ook niet meer helemaal tot het eind beluisterd. Met onze cross-over spelen we daar mooi op in. Ook hiphop is een goed voorbeeld. Dat is namelijk heel erg adaptief geworden. In techno is men, behalve wat betreft de ontwikkeling van sound en diepte, meer stil blijven staan en zie je een minder grote ontwikkeling en klinkt de muziek nog steeds zoals in het begin. Het streven blijft vaak ‘terug naar het Detroit- of Chicagogevoel. In onze cross-over brengt ieder zijn eigen identiteit mee en je merkt uit de reacties van het publiek dat die diversiteit erg aanslaat.”

Rimini Rimmers

“Dat doe ik samen met Hans Wolters. Onze gezamenlijke voorliefde voor Italo Disco uit de jaren 70 en 80 is het uitganspunt geworden voor deze bijzondere samenwerking. Het is muziek die zelfs in Italië toentertijd niet serieus werd genomen. Het was net iets te gay voor de macho Italianen. Momenteel zijn we de opnames aan het afronden. Dit is een project dat wel op vinyl gaat verschijnen, Coke Rock Disco edits volume 1. We willen met de Rimini Rimmers echt het gay disco dancegevoel terugbrengen waar we draaien; niet te serieus, gewoon lekker dansen, soms corny, maar zonder plat te worden. Zo draaien we op 6 juni op het Drift festival en op Koningsnacht hebben we gedraaid samen met Aeroplane (bekend van zijn remixen voor o.a. Stromae en Justin Timberlake)”

Naast het dj gebeuren is Hendrik Jan ook druk bezig met het programmeren voor clubs en festivals.

“Vorig jaar op de Zwarte Cross was ik medeverantwoordelijk voor de muziek in de Kroegenstraat. We hadden daar drie verschillende kroegen neergezet: café Harder, Metalkroeg en de Gaybar. Dat was zo’n succes dat er vaak wachtrijen ontstonden. Voor Paaspop hebben we het concept van de Gaybar nog wat verder uitgewerkt en daar als de Crazy Horse tent neergezet. Daarbij is het neerzetten van de sfeer het belangrijkste. Ik probeer de sfeer van het homo-uitgaan uit de jaren 80 terug te halen. Toen was het uitgaan vaak nog meer open, spannend en sfeervol. Omdat de opzet kleinschalig is kies ik dan graag voor specialistische dj’s en toffe verassende tape-acts. Komende editie gaan we op de Zwarte Cross de ideeën weer wat verder ontwikkelen zodat het gewoon steeds meer gaat worden wat we in ons hoofd hebben.”

De Tropen kan je binnenkort zien op o.a. Festival Mundial, het Valkhoffestival en De Zwarte Cross. De Rimini Rimmers zijn ze bewonderen op o.a. Drift festival, het Sniester festival in Den Haag en in Gaytent De Kast op De Zwarte Cross.