Platenzaak Kroese lanceert eigen label

Kroese Records primeurt met debuut-ep van Bootleg Betty

Redactie 3voor12 Gelderland ,

Henk Visser van muziekspeciaalzaak Kroese in Arnhem start een eigen label: Kroese Records. De eerste release is de debuut-ep Left the Barn van de Nijmeegse all-female-rootsband Bootleg Betty. Zowel het label als de ep worden gelanceerd op zaterdag 18 april, de dag die internationaal in het teken staat van Record Store Day. 3voor12 Gelderland kreeg de primeur en vroeg Henk Visser naar het hoe, wat en waarom van zijn nieuwe label. "Ik hoef geen bakken met goud te verdienen."

De tijd van grote platenbonzen is voorbij: steeds meer artiesten brengen hun plaat uit in eigen beheer. Maar, zo merken de spelers in het veld, daar hebben ze niet altijd de middelen of kennis voor. Er is een gat in muziekland waar verspreid over Nederland verschillende muziekgerelateerde organisaties inspringen. Eerder al nam bijvoorbeeld Marike Jager het heft in eigen handen en startte ze samen met haar partner Henk Jan Heuvelink het label Morning Coffee Records, waar Roy Santiago eerder deze maand zijn plaat Devotion uitbracht. En in Amsterdam is Paradiso met de Paradiso Vinyl Club in het gat gesprongen, omdat ze vonden dat platenmaatschappijen te weinig oog hebben voor opkomend muzikaal talent uit Nederland. In Gelderland komt platenzaak Kroese nu dus met het eigen label Kroese Records waar artiesten voortaan terecht kunnen.

Kroese Records

Passie voor muziek en het creëren van een platform voor lokale bands, dat is waar het volgens Henk Visser om draait: "we zien in de winkel al jaren dat er veel en mooie muziek gemaakt wordt in de regio Arnhem–Nijmegen. Met het nieuwe label hopen we een positieve en ondersteunende rol te spelen in de carrière van een aantal van deze bands. Ik hoef geen bakken goud te verdienen maar ga juist voor een wisselwerking met de artiesten: aan de ene kant zet ik mijn in de winkel opgedane kennis, ervaring en connecties in om een lokale band als Bootleg Betty te helpen hun plaat van de grond te krijgen, op hun beurt dragen zij het label uit en helpen ze het op te bouwen. De bedoeling is dat er snel meer bands volgen, zodat Kroese Records kan uitgroeien tot een vruchtbaar platform voor muzikanten in de regio."

Bootleg Betty

Kroese Records start met de debuut-ep Left the Barn van de Nijmeegse all-female rootsband Bootleg Betty. De ep heeft invloeden van pop, rock 'n roll, country en rockabilly. Gitariste Imke Loeffen: "we hebben ons driemaal in de rondte gewerkt voor deze ep, aangezien we alles zelf doen. Boekings, artwork, website, promo, rechten. We zijn de samenwerking met Henk aangegaan omdat we graag willen dat dit plaatje dan ook zo veel mogelijk geluisterd en gedeeld wordt." Daarbij is de rol van het kersverse label onmiddellijk zichtbaar. In eerste instantie zou de ep alleen op 10'' vinyl verschijnen, maar dankzij de deal met Kroese zal de plaat nu ook als cd in de winkels liggen.

Record Store Day 2015

De lanceringsdatum voor het nieuwe label was voor een platenzaakveteraan als Henk Visser snel gekozen. Zowel de start van het nieuwe label als de release van Left the Barn zullen worden gevierd op Record Store Day 2015 en gaan gepaard met instore-optredens in Kroese zelf. Bootleg Betty zal die dag zowel in de vestiging van Arnhem als Nijmegen spelen. Een week later volgt de officiële ep-presentatie in Merleyn.