Ode aan provincie raakt Gelderse trots

Het provinciale volkslied als inspiratiebron voor een liedjeswedstrijd

Harold Broedelet ,

Het volkslied van de provincie Gelderland, ‘Ons Gelderland’ werd in 1998 uitgeroepen tot officieel provinciaal volkslied. Daarmee werd het één van de jongste volksliederen. Toch vonden de initiatiefnemers van de Ode aan Gelderland dat het tijd was voor verandering. “Het lied is nogal gedateerd. Het was tijd voor wat anders,” vertelt jurylid Jan-Bort Werkman. Samen met Gijs ter Beek (onder andere muzikant bij How Lilies Grow) schreef hij een wedstrijd uit om tot een nieuwe hymne te komen. Er kwamen maar liefst 22 songs binnen.

De wedstrijd

Het Huis der Provincie Gelderland in Arnhem is natuurlijk dé plek voor de finale van Ode aan Gelderland. Op de Zuidgalerij stijgt de spanning rondom de verkiezingsuitslag van de Provinciale Staten, op de Noordgalerij ook. Maar hier zijn het de vijf finalisten die vooral nerveus zijn of hun liedje zal gaan winnen. Achtereenvolgens komen RJ Rootz featuring Elène Vaye (‘In ‘t Oosten’), Carla Herlfterkamp (‘Govert van Gelder’), het Toverbaltheater uit Beneden-Leeuwen (‘Gelderland') en Perron B (‘Hier wil ik zijn’) het podium op. 

RJ Rootz feat. Elène Vaye

Het duo Raymond ter Horst en Jeroen Gulikers schrijft, produceert en speelt muziek. Op hun c.v. staan namen als Tjeerd Oosterhuis, Berget Lewis en Karin Bloemen. Op deze avond is zangeres Elène Vaye de blikvangster, Jeroen speelt op de achtergrond op de piano. ‘In ‘t Oosten’ heeft een mooie klassieke inslag (met vioolbegeleiding), maar mist tekstueel de link met Gelderland. “Gelderland mijn geboortegrond” en “Gelders ideaal” zijn de enige verwijzingen naar onze provincie, hoewel “Waar we drinken uit een beugelfles” prachtig refereert aan de Achterhoekse bierbrouwer.

Carla Herlfterkamp

Deze Gelderse diva is actief als zangeres, workshopleider en vocal coach. Na een carrièreswitch kwam ze op het spoor van de muziek terecht. Haar song ‘Govert van Gelder’ is vooral een ode aan de spreekwoordelijke prins op het witte paard. “Hoe ziet Govert eruit?,” vraagt de presentator van dienst. Het antwoord is nogal stereotiep: “Stoer, blond en blauwe ogen.” Met haar performance is gelukkig niets mis. Het past goed bij de toon van het lied. Begeleid door Bouwe Bruins op piano (bekend van Miss Montreal, Jamai en Maame Joses) bezingt ze hoe Govert haar verovert.

Het Toverbaltheater

“Het Toverbaltheater is een theaterwerkplaats in Beneden-Leeuwen waar mensen met een beperking worden opgeleid tot een volwaardig theatermedewerker,” zo legt oprichtster Ina Cornelissen uit. De ondersteuning is bij Maarten Peters en Margriet Eshuijs in goede handen, de twee werkten al vaker samen. In 2013 brachten ze voor Alpe d’Huzes een single uit die de boodschap treffend weergaf. Voor Het Toverbaltheater hebben ze het nummer ‘Gelderland’ gecomponeerd, als ballad maar ook als feestnummer. Beide versies slaan aan, zowel de romantische lofzang als de up tempo-variant daarvan.

Perron B

“Eerst schreef ik onze bijdrage aan de Ode aan Gelderland in het Engels, maar nadat ik het reglement las heb ik toch een Nederlandstalig lied geschreven,” aldus zanger-gitarist Toine Claessen. Goed dat hij dat toch gedaan heeft, anders zou de folksong ‘Hier wil ik zijn’ nooit zijn ontstaan. Net als Ierse traditionals die in een kroeg worden gespeeld, waan je je met Perron B in een bruin café waar de schoonheid van Gelderland wordt bezongen.

Het publiek

Het is gezellig druk in dit gedeelte van het provinciehuis, al zorgt de constante stroom ‘verkiezingspassanten’ ook voor de nodige onrust. Logisch, want de catering voor zowel de uitslagenavond van de verkiezingen als Ode aan Gelderland vindt vanuit deze Noordgalerij plaats. Maar dat maakt voor de uiteindelijke winnaar niet uit: het Toverbaltheater wint zowel de juryprijs als de publieksprijs. Niet alleen bij sommige politici in de zaal aan de andere kant is het feest, ook het Toverbaltheater viert haar overwinning.

Het oordeel

‘Gelderland’ van het Toverbaltheater sprong er echt bovenuit. Het gezelschap heeft de opdracht als beste uitgevoerd, namelijk dat uit de inzending heel duidelijk moet blijken wat de identiteit van de Gelderlander is en wat onze provincie kenmerkt. Uiteindelijk een vermakelijke wedstrijd, weer eens iets anders dan de gebruikelijke liedjeswedstrijden.