Mountain States op Ruimtekoers

"Om door zoveel mensen te kunnen worden beluisterd, beschouwen wij als een groot voorrecht.’’

Mylaine Roelofs ,

Komende donderdag 2 april speelt Mountain States, bestaande uit (v.l.n.r.) Alex, Jeroen, Bart en Dennis, op Ruimtekoers. Ongeveer een jaar geleden brak de band plotseling door en moesten de heren hard aan het werk. Inmiddels geniet deze Nijmeegse band internationale bekendheid. Na een roerig jaar praten we met ze bij.

Jullie spelen aanstaande donderdag op onze clubavond tijdens het Ruimtekoers festival. Hoe gaat het met jullie?
Het gaat goed! We zijn dankbaar voor hoeveel aandacht onze tweede ep Kairos heeft gekregen en super enthousiast om onze muziek live te spelen op al die plekken die wij zo tof vinden! Ruimtekoers behoort zeker tot een van die plekken. Het is een fris initiatief en brengt allerlei kunstvormen samen onder één dak, daar zijn wij graag onderdeel van.

Kairos, is recentelijk uitgekomen. Wat heeft de release van deze tweede ep jullie tot nu toe gebracht?
Het stond al langer op ons wenslijstje om te worden opgepikt door Burger Records, een onafhankelijk record label uit Californië dat voornamelijk cassettebandjes uitbrengt. Dat is ons nu gelukt! Ons nummer ‘Hologram’ staat een van hun compilatie-tapes met een keur aan toffe bands uit Nederland, die wordt verspreidt op het wereldberoemde festival South by Southwest in Austin, Texas. Dit soort initiatieven vinden wij onwijs gaaf. Dat Kairos zo kort na de release ook nog eens op de luisterpaal heeft gestaan, vinden wij natuurlijk helemaal te gek. Wij maken in de eerste plaats muziek voor onszelf, maar om door zoveel mensen te kunnen worden beluisterd, beschouwen wij als een groot voorrecht.

Wat was de inspiratie voor deze EP?
Kairos is het resultaat van onze inspanningen om onze muziek naar een hoger plan te tillen. We hebben lang nagedacht over hoe we dat wilden doen. Welke liedjes kiezen we uit en hoeveel? Waar gaan we deze opnemen en hoe brengen we het uit? Dat streven naar professionele opnamen en het uitvoerig uitwerken van ideeën heeft ons zeker geïnspireerd.
Een dieper thema dat ten grondslag ligt aan de ep is “gelaagdheid”. Dit zie je terug in de manier waarop allerlei laagjes in de muziek samenkomen, bijvoorbeeld hoe de melodieën van de gitaren en vocalen inspelen op het frame dat de bas en de drums neerzetten. We hebben in de studio tevens met overdubben en effecten gewerkt, wat de gelaagdheid alleen maar versterkt.
Tenslotte zie je dit thema ook terug in de cover art, gemaakt door Jeroen (Popelier, red.) . De uitsnede van het schilderij die we hebben gefotografeerd laat allerlei kleine beelden zien die op elkaar inspelen of juist geheel los van elkaar staan. Die kunnen door iedereen weer anders worden ‘gelezen’. Eigenlijk is die samenkomst van meerdere op elkaar inspelende motieven de kern van wat we met Kairos beoogden.

Zijn jullie deze keer anders te werk gegaan dan bij de vorige EP?
Het proces waarin wij muziek maken is grotendeels onveranderd gebleven. Dat doen wij samen in de repetitieruimte. Doorgaans laat een van de gitaristen een idee voor een nummer horen. Dat werken we vervolgens gedurende een paar weken samen uit tot een volwaardig liedje. Het is voorafgaand aan Kairos ook voorgekomen dat we door te jammen op ideeën werden gebracht. Hieruit ontstaat het soort liedjes wat zo’n kenmerkend doordenderend karakter heeft. We vinden het heel belangrijk om dit soort nummers te hebben naast de liedjes die veel zich meer schikken naar de traditionele afwisseling tussen coupletten en refreinen. De mix tussen beide laat goed zien waaruit wij onze inspiratie halen en hoe we dit vertalen naar onze eigen muziek.
Met betrekking tot het opnemen is er nu nog niet heel erg veel veranderd. Onze vorige ep is opgenomen door Sebastiaan Bijlevelt in zijn Galloway Studio. Dit beviel prima, waardoor wij wederom voor dit procedé kozen. Wel hebben we besloten om de ep dit keer wat uitvoeriger te laten masteren, vooral om het geheel nét wat professioneler te maken. Daan Kandelaars is hier voor ons gevoel goed in geslaagd en heeft de sound die wij ambiëren in de muziek kunnen leggen.

In een ander artikel zegt Xavier Teerling dat jullie heel secuur zijn wat betreft jullie sound, waardoor het even duurde voordat jullie het podium op gingen. Hoe gaan jullie daar nu mee om, en speelde dit mee bij de ontwikkeling van Kairos?
De muziek die wij maken ligt heel erg besloten in de sound. Dat dromerige sfeertje en de imaginaire road trip die veel van onze luisteraars benoemen zijn goede voorbeelden daarvan. Hier gaat veel onderzoek aan vooraf. Welke pedalen gebruiken de gitaristen? Hoe liggen de vocalen in de muziek? Dat is het soort vragen die wij stellen om tot de voor Mountain States zo kenmerkende sound te komen. Bij de tweede ep speelde dit dus vanzelfsprekend ook weer een belangrijke rol, zeker ook omdat wij onze ideeën zo nu en dan bijschaven en proberen onszelf te blijven verrassen. Wij zijn heel tevreden over het resultaat, maar zullen hier in de toekomst zeer waarschijnlijk weer opnieuw invulling aan geven, om zo onze sound te blijven vernieuwen.

Hoe hebben jullie het afgelopen jaar ervaren?
Het afgelopen jaar hebben wij vooral enorm veel geleerd. Toen wij voor het eerst optraden, bijna precies een jaar geleden, waren we eigenlijk nog maar net begonnen. Onze vorige bassist, Niek Leermakers, had vlak daarvoor besloten om zijn geluk in Barcelona te gaan beproeven en vervolgens gingen wij als viertal verder. We hadden nog maar een paar liedjes en we moesten opnieuw een draai geven aan hoe we Mountain States invulling gingen geven. Dit proces duurde niet lang; wij waren het er al snel over eens welke richting we op wilden en hadden alle vier de drang om naar buiten te treden en onze muziek te laten horen. De beeldvorming rondom de band heeft ook een grote rol gespeeld afgelopen jaar. Wij vinden het niet alleen leuk om hiermee bezig te zijn, maar ook belangrijk: we hebben namelijk het idee dat onze muziek en het bijbehorende beeld dat wij uitdragen elkaar goed kunnen versterken. Poseren voor de Vogue was ook enorm tof!

Wat zijn de plannen voor dit jaar?
Het allerbelangrijkste vinden wij het om muziek te blijven maken en hiervan te genieten. Dat staat op nummer één. Daarnaast zullen we ongetwijfeld weer een keer de studio induiken. We streven naar een release met meer dan vier nummers, eerder iets dat zal neigen naar een album. Wij hebben het idee dat wij hier aan toe zijn en dat wij naar zo’n punt kunnen gaan toewerken. Verder willen we gaan nadenken over het maken van één of enkele clips bij de liedjes van Kairos. Dat deden we bij onze vorige ep ook al en dit beviel goed. Op dat vlak proberen alles naar een hoger plan te tillen. Los daarvan blijven we hopelijk vooral veel live spelen op allerlei toffe plekken.

Wie: Mountain States en Alaskans
Wanneer: Donderdag 2 april vanaf 21:30
Waar: In het voormalige pand van de ABN-AMRO aan Gele Rijdersplein 15
Wat: 3voor12 Gelderland clubavond in het kader van Ruimtekoers