Fruit of the Original Sin bespreekt hun nieuwe album ‘The Black Lodge’

“Je wordt in alles met jezelf geconfronteerd”

Bernard Bodt ,

Op 4 april presenteert Fruit of the Original Sin hun nieuwe album “ The Black Lodge” in Luxor Live. Een goede aanleiding om eens met Freek Philippi en Florian Metz rond de tafel te gaan zitten in café Tape.

Het Nijmeegse/Düsseldorfse Fruit of the Original Sin is in 2006 opgericht door Freek Philippi. De band heeft verschillende bezettingswisselingen ondergaan en heeft gespeeld in Engeland, Wales, België, Duitsland en Nederland. The Black Lodge is het derde album dat de groep uitbrengt, eerder zijn het gruizige Bleach The Sky en de rock-elektronica symbiose Beneath The Surface verschenen. Vooral deze laatste is erg goed ontvangen en we zijn daarom benieuwd naar The Black Lodge.

De titel van de cd The Black Lodge, zit daar nog een verhaal achter?
Freek: "De titel is ontleend aan de legendarische tv-serie ‘Twin Peaks’. De Black Lodge is de plek waar iedere ziel doorheen gaat op weg naar perfectie. Het is de plek waar je met je eigen schaduw wordt geconfronteerd. De achterliggende gedachte is dat je in alles met jezelf geconfronteerd wordt. In het dagelijks leven maar ook bijvoorbeeld met het maken van muziek. Zo liep ik tegen het gegeven aan dat ik bij de vorige plaat graag wilde doorpakken met de band, maar door bezettingswisselingen kwam het daar helaas niet van."

Waar is de plaat opgenomen?
Florian: "De plaat is bij Freek in zijn studio Beneath the Surface opgenomen. Alleen de drumpartijen zijn in de Soundvision studio in Arnhem opgenomen. Ze hebben een mooi grote ruimte en een toffe collectie microfoons. De mastering hebben we overgelaten aan Darius van Helfteren van Amsterdam Mastering. Hij heeft onlangs ook platen van Blaudzun en Epica gemastered. De keuze om dat laatste niet zelf te doen, is dat het belangrijk is dat iemand er in de loop van het opname proces een keer met frisse oren naar luistert."

Fruit of the Original Sin bestaat momenteel uit …
Florian: “Op basgitaar hebben we André Kaysers. Hij reageerde op een advertentie nadat de vorige bassist opgestapt was. Thomas speelt toetsen. Thomas Merkle was een vriend van André en was als fotograaf al een aantal keren met de band mee geweest. En toen de vorige toetsenist er vanwege zijn studie mee stopte was hij eigenlijk de logische opvolger omdat er tussen hem en de rest van de band al een klik was. Freek is de zanger en gitarist en nog het enige lid dat vanaf het begin in de band speelt. Ik zelf ben de drummer."

Op de cd staan 10 nummers kun je ze kort toelichten?
Freek: “De plaat opent met ‘Kali’. Een puntige gitaargerichte opener. De titel is ontleend aan de Indiase godin. Het tweede nummer is ‘Anxiety’. Bij dit nummer hebben we een half jaar geleden een videoclip opgenomen met Jonathan Oosterhout. In dit nummer is meer aandacht voor de toetsen, maar desondanks blijft het stevige kost. Daarna komt het nummer ‘Sophia’ . In het Grieks staat dat voor wijsheid. Ook bij dit nummer hebben we een videoclip opgenomen en die is twee weken geleden gereleased.”

Florian: " ‘Exit Lines’ is misschien wel het meest elektronische nummer van de cd geworden. Maar toch heb ik het idee dat het nog steeds als een punkrock song klinkt. Grappig om te vertellen is dat het nummer is voortgekomen uit een nummer van de vorige plaat ‘Exit’."

Freek: " ’The Path To The Black Lodge’ is het nummer dat kant A van de plaat besluit en de brug vormt naar de B-kant. De plaat komt vooralsnog niet op vinyl uit maar gevoelsmatig hebben we toch twee kanten. Ik hou van de spanningsbogen van een A en B-kant. Dit is het nummer waar alle sounds die op de plaat zitten samen komen. Het is een wat trager liedje."

Freek: " ’Charcoal Teeth’ is een complexer nummer, mede ook door het stringarrangement dat Thomas gemaakt heeft. Verder ontbreken de staccato-gitaren natuurlijk niet. We hebben op deze plaat geprobeerd om meer een liedjesplaat te maken dan dat we een klankbeeld opbouwen zoals bij het vorige album.
Ieder liedje staat als het ware op zichzelf en kan dan ook apart beluisterd worden maar toch hebben we geprobeerd een plaat te maken die muzikaal wel een eenheid vormt."

Florian: "’Under Dark Stars’ is het meest sferische nummer, mede ook door het gebruik van aparte maatsoorten."
Freek: " Een echt gitaar gericht rocknummer is ‘Vapor Trails’. De plaat wordt afgesloten met het elektronische ‘Solace’. Een rustige afsluiter waarbij we vergezeld worden door twee gastmuzikanten: een pianist en een celliste."

Doen jullie nog wat extra’s bij de cd presentatie?
Freek: "Op de release party op 4 april is de cd verkrijgbaar voor de speciale prijs van 5 euro. Daarnaast wordt de band bij een aantal nummers uitgebreid met een aantal gastmuzikanten. En als speciale gast komen de heren van Emperors ook lawaai maken."

Prijsvraag
Fruit of the Original Sin verloot onder de inzendingen 2 kaarten voor de releaseshow van 4 april. Stuur je antwoord op de volgende vraag voor 2 april naar info3voor12gelderland@gmail.com. Wie zijn de bendenkers van Twin Peaks?