Dag des Oordeels: The Spax - All Fired Up

Daan Vos ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud. Dit keer All Fired Up van The SPaX.

De Muziek

Met het uitbrengen van All Fired Up maakt The SPaX uit Ulft meteen een statement. Het album wordt alleen op vinyl uitgebracht. Als je geen platenspeler hebt moet je de muziek maar van het internet halen. Muziek alleen op vinyl uitbrengen doen wel meer artiesten anno 2015, dus zo retro is het ook weer niet. Wel zegt het iets over de filosofie van het trio. Rauwe rechttoe, rechtaan punk met een vleugje blues: uit de tijd van ver voor het internet.

Neem een portie agressieve drums, voeg daar een jakkerende gitaar, een snauwende frontman aan toe en je hebt The SPaX. De stroom volgelingen van Johnny Rotten en co is tot op heden nog niet opgedroogd. Ook The SPaX klinkt als één van de verre nazaten van de vroege punkpioniers. Het is jammer dat de stem van frontman Theo Flonk niet zo helder klinkt op de plaat. Hij heeft een venijnige rauwe stem, het is te hopen dat dit live niet ondersneeuwt. Het zijn vooral de drumpartijen van Jeffrey Hartjes (voorheen Fake No More) die de driemansformatie een gejaagd tempo geven. 

 

Plus

De bluessolo’s maken dat dit album zich uitstekend leent voor een roadtrip over een lange, eindeloze weg in de Nevada woestijn. Vooral de solo in ‘Mass’ nodigt uit om de oldtimer weer eens tevoorschijn te halen. Uw recensent heeft deze band nog niet zien optreden, maar live zal niemand er om malen of The SPaX niet zo muzikaal vernieuwend te werk gaan. Als ze op het podium net zo gedreven spelen als op de plaat gaat het dak er ongetwijfeld af. 

Min

Het trucje is al veel te vaak gedaan. De snelle gitaarrifjes met wat opruiende vocalen er overheen klinken te gedateerd. 

Het nummer

Als het over punk gaat, dan is het maatschappelijk engagement nooit ver weg. Ook hier niet. Beste track van dit in oktober verschenen album is uiteraard ‘Pussy Riot’, een openlijke steunbetuiging aan hun Russische collegae. Het maatschappelijk engagement van deze song wordt perfect ondersteund door stuwende metalriffs.  

Het Oordeel

All fired up is niet de meest relevante plaat binnen de Gelderse muziekscene. Ook binnen het genre worden er heus wel betere platen gemaakt, maar die pretentie hebben de heren ook niet. En dat laten ze duidelijk blijken. Ze wilden een punkalbum maken, zonder enige vorm van kapsones. En dat is zeker gelukt.