Dag des Oordeels: The Hubschrauber - I Want To Buy A Farm With You

Matthijs Quaijtaal ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van de glimmende schijfjes. Deze keer de tweede ep I Want To Buy A Farm With You van The Hubschrauber.

De nieuwe ep komt ruim anderhalf jaar na hun ep Sleep Deprivation. Wie met weemoed terugdenkt aan nummers als ‘Take Your Medication’ komt bedrogen uit. De band heeft deze tijd achter zich gelaten en kijkt vooral naar de toekomst. Sterker nog, de ‘oude nummers’ zijn niet eens meer op internet te vinden, en daar heeft de band bewust tijd en energie in gestoken.

Gitarist Erik Harings: “Laat ik het zo zeggen: het is best frustrerend als je hard werkt aan je nieuwe werk, om jezelf te verbeteren, en dan speel je ergens een gig waar de organisatie een video van 'Fresh Cut Fishes' op de site heeft gezet. Dus in die zin hebben we wel gebroken met The Hubschrauber 2012 - daar staan we niet meer achter nu, we zijn er niet meer trots op”

De muziek

De nieuwe ep telt 7 tracks, en her en der zijn al wel wat bekende tracks te horen. De eerste track, ‘Euphoria’ werd al gespeeld bij de release van Sleep Deprivation in juni 2013. Toch zijn de tracks grotendeels nieuw. Het klinkt in de eerste instantie als een liefdeskind van Kashmir en Franz Ferdinand; veel van het synthesizerwerk wat we gewend zijn van de oude nummers is vervangen door een wat meer traditionele sound van (elektrische) piano. De zeldzame momenten van extra pit komen vooral vanuit de gitaar, waar vooral aan het einde de gitaar goed over zijn nek wordt geholpen door een dik fuzz geluid.

Het is duidelijk dat de band voor een ander geluid heeft gekozen, iets wat al te horen was op de eerste ep, maar nu nog verder is doorgevoerd. “We zien de Farm ep echt als... een soort debuut, een nieuw statement,” aldus Harings. Zelf bestempelt de band de muziek als lo-fi rock; dat betekent gelukkig niet dat het allemaal ook lo-fi klinkt in de afwerking. Samen met producer Daan van Haren hebben ze echt gekeken naar de visie van het album, en dat maakt dat het allemaal wat beter op elkaar aansluit dan de vorige ep, die geenszins slecht klonk, maar aldus de band “meer liedjes waren die goed bij elkaar klonken.”
 

Plus

De band heeft duidelijk een eenheid weten te creëren in sound en levert zowel muzikaal als geluidstechnisch een heel goede ep af.

Min

Er wordt niet buiten de lijntjes gewerkt, wat het misschien toegankelijker maakt voor publiek, maar wat teleurstellend is voor liefhebbers van de wat eigenwijze sound die we gewend waren. Het is toch allemaal best braafjes.

Het nummer

Na een van de twee intermezzo’s op de ep, en ⌂⌂, komt ‘Clarity’, wat met recht het stevigste nummer van het album genoemd mag worden.

Het oordeel

Ondanks dat het allemaal erg goed klinkt, en degelijk in elkaar zit mist The Hubschrauber duidelijk wat pit op deze ep. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang ze live niet vergeten af en toe net wat meer pit toe te voegen.

Media

De band heeft tijdens het opnemen een serie video’s gemaakt van het proces achter de schermen, die goed weergeeft welke stappen de band heeft genomen. 

Op 6 maart presenteert The Hubschrauber I want To Buy A Farm With You in Brebl, 5 maart doen ze een instore in De Waaghals.