Dag des Oordeels: Okieson - The Moment You're Airborne

Patrick Schimmel ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes en het zwarte goud. Dit keer The Moment You’re Airborne (After Driving Off A Cliff) van Okieson.

De muziek

Nadat Okieson in 2009 indruk heeft gemaakt met A Cupboard Full Of Things en shows opende voor onder andere Bon Iver en Iron & Wine, zijn zij nu terug met een nieuwe langspeler. De formatie rond eigenzinnige frontman Sebastiaan van Bijlevelt, van Galloway Recording Studio te Nijmegen, doet dat in volledig eigen stijl. Na zich jarenlang met verscheidene artiesten, zo zijn er connecties met Shaking Godspeed en Automatic Sam, te hebben opgesloten in zijn studio, is het nu eindelijk weer eens tijd voor eigen materiaal. Het blijkt een ontdekkingsreis te zijn langs de wegen van de besmette blues.

Plus

Okieson heeft de plaat gevuld met boeiende en geduldige tracks met americana invloeden, met uitbarstingen die op een heerlijk wispelturige wijze tot stand komen, die schuren als zand in een bilnaad, zonder dat het geheel er onder lijdt. De zang van Van Bijlevelt intrigeert, past perfect bij de stijl en tilt de tracks naar een hoger niveau. Intermezzo ‘Fuck That Shit’ geeft de bijzondere sound van dit album aan, hoe Okieson met gemak heen en weer vliegt door de invloeden en dat terwijl geheel trouw te blijven aan de eigen identiteit. ‘You’re Better Off’ en ‘Lorelei’ zijn ook uitschieters in positieve zin. Het album heeft met ‘No Luck Today’ zelfs een potentieel hitje in huis. Van een stijlvol intro tot het boeiende slotstuk ‘We The People’, de plaat blijft verrassen. Er is geen pijl op te trekken en dat is ook wel een keer fijn.

Min

Het feit dat er geen peil op te trekken is, maakt dat het album als geheel wat incompleet aanvoelt. Alsof de plaat nog niet af zou zijn. Het is dan wel de bluesy sound die je moet bevallen anders is de plaat simpelweg niet pakkend genoeg.

Het nummer

Met ‘Boards Of Oak’ heeft The Moment You’re Airborne het vlaggenschip in huis. Het heeft de kenmerkende zang, de opvallende piano, de woestijntonen van de gitaar, allen in een uitzonderlijk folk-achtig jasje gestopt. Een nummer om van te genieten in de lentezon.

Het oordeel

Okieson levert een plaat die niet snel saai wordt en vol zit met eigen interpretaties. In een eerbetoon aan enkele inspiratiebronnen aan het einde van ‘Girl Like You’ zegt de plaat het eigenlijk zelf al. ‘Truly, truly, an exquisite thing’.

Zaterdag 7 maart om 20.00 uur is de officiële Album Release Party van Okieson in Brebl.