Dag des Oordeels: Dead Giveaway - We Come In Pieces

Bertus Elings ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van de glimmende schijfjes. Deze keer het eerste full length album van Dead Giveaway.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat, als een album begint met een sample uit The Exorcist (‘The power of Christ compels you’), het al héél raar moet lopen, wil het niet in de gratie vallen. Als het album in kwestie dan ook nog eens zo lekker in het gehoor ligt als We Come In Pieces van de Nijmeegs/Utrechtse punkformatie Dead Giveaway, is de kracht van Christus niet nodig om te dwingen ervan te genieten.

We Come In Pieces is het eerste full album van een band die in 2012 is ontstaan, maar geenszins bestaat uit nieuwkomers in de scene. Zo kennen we zanger/gitarist Koen Damman van Of No Avail, bassist Ivo van Kempen van Close Second, drummer Riekus van Montfort van Antillectual en gitarist Roy Terhorst van Laternpoll, bands die stuk voor stuk goede bekenden zijn aan het (lokale) punkrockfirmament. Ongeveer een jaar geleden hadden de heren met een ep al bewezen dat ze strakke melodieuze punkrock kunnen neerzetten. 

Nu is er eindelijk een volledig album: elf nummers en bijna 40 minuten luisterplezier.

We Come In Pieces is een solide album geworden waarop de mannen aantonen dat ze tot één van de betere bandjes in het genre behoren. Ongetwijfeld blijvertjes. De kwaliteit van de nummers is hoog, waarbij overigens wel gezegd mag worden dat er geen enorme pieken worden bereikt, maar gelukkig ook geen dalen. Een erg constant album waarop alle vier leden hun kunnen ruimschoots tentoonspreiden en waarbij vergelijkingen passen met grootheden als Foo Fighters, Smashing Pumpkins en Rage Against The Machine.
 
Bijzondere aandacht verdient de stem van Koen Damman, die extra goed uit de verf komt in nummers als ‘Breach’, ‘Collateral’ en ‘Human Nature’. Tijdens het nummer ‘Your Own Broadway’ krijgt Koen trouwens bijval van Willem, de zanger van Antillectual.
 

Op hun facebookpagina zijn inmiddels twee teasers van het album verschenen. Op 19 maart a.s. komt We Come In Pieces uit.