Bandito is niet bang voor de waarheid

Na een paar jaar van herschikken en hergroeperen ligt Veraphobia klaar

Bertus Elings ,

De vijf hardrockers uit Nijmegen hebben al heel wat wapenfeiten op hun naam staan, los van de twee ep’s die ze uitbrachten. Zo speelde Bandito al met Monster Magnet, Red Fang en Peter Pan Speedrock, en deden ze niet alleen Nederlandse podia aan, maar ook Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, België en Italië. Na een paar jaar van relatieve stilte, ligt er nu een full album op de plank, klaar om gelanceerd te worden op 3 april in Merleyn. Tijd om te bellen met Jord Jansen, de duizendpoot van de club.

Er is nogal wat veranderd in de band de afgelopen jaren.
“We spelen nu een poosje in deze bezetting. Berry is er, als drummer, het laatste bijgekomen. Daarvoor hadden we in Erwin en Nik al een nieuwe bassist en gitarist gevonden. Door zoveel personele wisselingen moesten we weer een nieuwe band worden, zeg maar. Omdat iedereen zo zijn invloed heeft, moesten we weer een nieuwe sound vinden. Daarom heeft de plaat ook best lang op zich laten wachten.
Door de wisselingen is de sound wel veranderd, trouwens. We zijn serieuzer geworden. Er was niks mis met de sound van vroeger, maar we zijn breder gaan kijken. Tegenwoordig schrijf ik de teksten en ben ik toch iets anders tegen dingen aan gaan kijken."

Hoe kom je aan de titel Veraphobia?
"Veraphobia laat zich eigenlijk niet zo goed naar het Nederlands vertalen. In het Engels betekent het zoiets als: ‘the fear of truthfulness’; een fobie voor eerlijkheid en oprechtheid en zo. Een soort angst om een statement te durven maken waarmee je anderen kunt beïnvloeden.
Mijn teksten zijn best een beetje maatschappijkritisch. Gaandeweg is gebleken dat de angst voor de eerlijkheid min of meer een overkoepelend thema van het album is geworden. Dat heb ik trouwens niet bewust zo gedaan, maar is meer toevallig zo gelopen."

"We willen niet echt een statement maken of zoiets, we komen niet ‘de waarheid’ of ‘het woord’ brengen. We vinden het belangrijk dat mensen zelf mijn teksten kunnen interpreteren. Ik vind het ook echt te gek als mensen naar me toe komen en zeggen dat ze iets een favoriet nummer vinden omdat de teksten daar en daar over gaan, terwijl dat helemaal niet is wat ik bij het schrijven bedoeld had. Ik vind het fijn als mensen er iets persoonlijks in kwijt kunnen."

"Veraphobia is ook een heel ‘regionaal’ album geworden, in die zin dat we door flink wat regionale bekendheden zijn geholpen en ook met regionale namen gewerkt hebben. Zo hebben we veel gehad aan contacten met lokale mensen zoals Mike van Black Bottle Riot en Wick Bambix met wie we menig biertje hebben gedronken en die ons verschillende tips hebben gegeven en Nico van Montfort, die het album onder andere gemixt en gemasterd heeft."

Vertel eens iets over een paar nummers.
‘Down South’ is best een persoonlijk nummer. Ik heb in een erg moeilijk proces gezeten met een van mijn beste vrienden. Het nummer gaat erover dat, hoewel wegen zich wel eens scheiden, we elkaar uiteindelijk toch allemaal wel weer tegen komen. Als je goed genoeg bent met elkaar, maakt het niet uit als je je eigen weg gaat.

‘On The Run’ gaat over de gehaastheid van het bestaan. Iedereen is te veel bezig met tijd en op tijd komen, met afspraken, met dingen die moeten. Je moet echter niet vergeten dat er meer is dan dat. Je moet ook kunnen genieten.
‘Black Water’ is een steek naar mensen die dingen zouden kunnen veranderen, omdat ze op een positie zitten om dat te doen, maar dat dan nalaten. Het gaat daarbij niet alleen om wereldleiders, maar ook van leiders van bedrijven. Ze kijken uit gemak weg. Ze hebben bepaalde verantwoordelijkheden en worden ervoor betaald om die verantwoordelijkheden ook te nemen, maar ze kijken weg. Ze kijken alleen maar naar wat goed is voor zichzelf. Het is een steek naar hoog gepositioneerde mensen, dus.

Op 3 april is de releaseparty in Merleyn. Wat kunnen we verwachten?
We hebben er echt super veel zin in. Het wordt een gave show met veel extra’s, en verrassingen voor de bezoekers. Er komen bijvoorbeeld mensen meedoen die ook op de plaat hebben meegespeeld. Één primeurtje kan ik 3voor12 Gelderland wat dat betreft wel geven en dat is dat Willia “Wick Bambix” van Houdt, van de Nijmeegse punkband Bambix een nummertje komt meespelen.
We proberen ook veel aandacht te besteden aan de artwork. Die is helemaal doordacht. En dat willen we live ook graag laten zien; dat als je binnen komt, je een beetje in de wereld van Bandito’s stapt in plaats van dat je alleen maar een bandje gaat kijken. We borduren daarbij voort op het artwork die ik ook gemaakt heb. Het heeft ook allemaal weer te maken met het idee van Veraphobia."