Dag des Oordeels: Kelvin Klaassen - Moon And Chain

Erik Damen ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van de glimmende schijfjes. Dit keer de eerste ep Moon And Chain van de Nijmeegse singer-songwriter Kelvin Klaassen.

De muziek

Deze jonge muzikant weet dat zijn sterkste punt zijn opvallende stem is. 3voor12 collega Nick Vermeer omschreef deze treffend als Arctic Monkeys’ Alex Turner die de kopstem van Jeff Buckley heeft gejat. De hoofdzakelijk akoestische nummers bezitten een soort grootsheid die we ook in het werk van de veel te vroeg overleden Amerikaan tegenkwamen.

Het vijf tracks tellende Moon And Chain is voor bijna de volle 100 procent een product van Kelvin Klaassen alleen. Niet alleen heeft hij alle teksten en muziek geschreven, hij speelt ook gitaar, bas en percussie en zingt zelf de tweede stem. Alleen Ruben den Brok heeft de muziek nog wat verder ingekleurd met strijkers, toetsen en een glockenspiel.

Plus

Kelvin Klaassen weet in slechts vijf nummers meerdere kanten van zijn talent te etaleren. Zo is openingstrack 'Free From Me’ groots en theatraal, terwijl ‘Shelter’ juist klein is gehouden. Ook sterk is het feit dat er is nagedacht over het eindproduct. Dit is een goed verzorgde cd met mooi, opvallend artwork. Misschien niet een-twee-drie het tafereel wat jij verwacht bij een singer-songwriter plaat, maar het valt op en het is goed uitgevoerd.

Min

Het lijkt erop dat anno 2015 al het lokale talent kiest voor het uitbrengen van een ep. Op zich een te begrijpen stap, om meerdere redenen, maar in sommige gevallen zou je meer willen van een artiest. Kelvin Klaassen is er zo een. Helaas is ook zijn ep na vijf nummers alweer ten einde.

Het nummer

Het is moeilijk om één nummer aan te wijzen als degene die boven de rest uitsteekt. Dit omdat Klaassen in elk nummer anders voor de dag komt. Maar omdat er moet worden gekozen, is ‘My Ocean’ het nummer dat ik noem, vanwege de sterke tekst en melodielijn. Een nummer dat zich meteen in je hoofd nestelt, sterker nog het lijkt alsof je het nummer al jaren kent.

Het oordeel

Kelvin Klaassen is een nieuwe singer-songwriter, die beschikt over een eigen stemgeluid. Ook weet hij op Moon And Chain met enkel overtuigende nummers voor de dag te komen. Onlangs won Kelvin al in de singer-songwriter competitie ‘Nootuitgang’ de strijd om de titel ‘Beste singer-songwriter van de Radboud en HAN’ en werd hij in april dit jaar uitgeroepen tot ‘beste singer-songwriter’ van de regio toen hij op de Songwedstrijd Land van Cuijk de eerste prijs in de wacht sleepte. Met deze ep heeft hij een visitekaartje in handen om nog veel meer mensen te overtuigen van zijn talent.