Van 18 t/m 24 juli vindt het Valkhof Festival weer plaats in het Valkhofpark in Nijmegen. Naast de grotere (inter)nationale namen is er ook aandacht voor lokaal talent. Net als vorig jaar presenteert 3voor12 Gelderland lokaal talent, ditmaal op het nieuwe Entreepodium. De 10 lokale acts voor dit jaar zijn: Choirboy Invisible, Zonder Grond, LAKSHMI, The Heat (akoestisch), Achterdochtig (solo), Rogier Pelgrim, Loes Swinkels, Mariska Petrovich, Niek Pronk (met band) en Eva Almagor.

De podiumopstelling in het park is iets gewijzigd dit jaar. In tegenstelling tot de Tuin vorig jaar is ons programma nu verplaatst naar het Entreepodium. Verwacht hier veel gezelligheid, eettentjes en muziek in een wat intiemere setting.
Zoals jullie van ons gewend zijn, zijn we er uiteraard ook weer bij om dagelijks verslag uit te brengen van de activiteiten op het festival. Hou hiervoor onze website en Facebook/Twitter in de gaten!
Van maandag tot en met vrijdag heeft 3voor12 Gelderland de volgende tien acts geprogrammeerd:

Maandag 20 juli
LAKSHMI
Lakshmi is de Hindoeïstische godin van onder andere  schoonheid, moed, vruchtbaarheid en liefde. Een treffende naam dus voor een band die zingt en fluistert over onder meer liefde, kunsten en dansen. De muziek?  Hiphopbeats, zweverige lijnen, donkere violen en piano’s die je doen denken aan een driehoeksverhouding tussen Lana del Rey, Lorde en M.I.A.. Afgelopen jaar deed Lakshmi mee aan de Grote Prijs van Nederland waar ze de finale bereikte. In het voorjaar van 2015 was Lakshmi te zien in De Beste Singer/ Songwriter van Nederland. ‘I belong to the night’ zingt de band op een van haar nummers. Vanavond behoren ze ook tot het Valkhof.

Rogier Pelgrim
Met zijn opvallende en eigenzinnige stemgeluid krijgt Rogier Pelgrim menig publiek stil. Zijn pakkende en melancholische liedjes voeren je mee naar een wereld vol verhalen en avonturen. Rogier zingt over idealisten, zwervers, oude en nieuwe liefde, moed en het nemen van risico’s. In 2012 nam hij deel aan De Beste Singer Songwriter van Nederland en won hij de Grote Prijs van Nederland en de prijs voor beste muzikant. Roll The Dice, zijn eerste full-length album, verscheen in 2014. Rogier speelde in het voorprogramma van Blaudzun, Handsome Poets, Janne Schra en Andy Burrows.  Onlangs vroeg hij aandacht voor de situatie van ongedocumenteerde vluchtelingen met zijn nieuwe single 'Won't Go Back'. Dat nummer zal ook terug te horen zijn op zijn nieuwe album dat begin 2016 uitkomt. Bereid je voor op een magische avond.

Dinsdag 21 juli
Loes Swinkels 
Amerikaanse rootsmuziek met de wortels stevig in de Limburgse bodem. Met haar krachtige, bluesy stem neemt singer-songwriter Loes Swinkels je mee naar verlaten highways, versleten jeans of een stil plekje in de natuur. En dat dat zeer gewaardeerd wordt blijkt uit de vele juichende recensies van muziekcritici.  ‘Zelfverzekerde rootsmuziek, waar nodig kwetsbaar, waar mogelijk uitbundig en altijd met een fijne bluestouch’ schreef  Jazzism bijvoorbeeld. Dat belooft wat voor vanavond. Loes haar nieuwe album Nothing As I Know kwam in februari 2015 uit en werd wederom met lovende recensies ontvangen. Een goed moment om de wereld in te trekken met haar nieuwe band.

Choirboy Invisible
‘Ik zing mijn hart mijn borstkas uit’ is de korte beschrijving op de Facebookpagina van  Stan Antheunis oftewel Choirboy Invisible. Gewapend met slechts zijn stem en een akoestisch gitaar is dat dan ook precies wat Choirboy Invisible doet. Met invloeden van onder meer Nick Drake, Tim Buckley en The Tallest Man on Earth kun je op het podium iets verwachten dat zweeft tussen een schurende Paul Simon en John Frusciante toen deze nog flirtte met de grenzen van de waanzin. Met zang overtuigde Choirboy Invisible bij de landelijke finale van Kunstbende in 2011 waar hij tweede werd in de categorie Muziek. Met iets meer materiaal maakte hij twee albums: Mislukt Realisme en Helderlingen. Zoals hij zelf zegt: "Die zijn niet te koop, want de oplages van tien stuks zijn hopeloos uitgedeeld. Je kan enkel hopen een volgende keer bij de gelukkigen te zijn." Misschien vanavond wel?

Woensdag 22 juli
Zonder Grond

De Achterhoekse band Zonder Grond nam dit jaar deel aan de studentenbandwedstrijd Kaf en Koren, maar bereikte helaas de finale niet. Aan de muziek lag het ongetwijfeld niet. Akoestische folk / blues met prachtige meerstemmige zang en een warme, volle sound.  Gooi er een knapperend kampvuur bij en je hebt een zwoele avond. Vanavond mag het trio zijn gevoelige nummers brengen op het Valkhof.

Mariska Petrovic
Country en Americana is nooit ver weg in de muziek van Mariska Petrovic. Geïnspireerd door artiesten zoals Johnny Cash, Hank Williams en Emmylou Harris begon ze op 19-jarige leeftijd met gitaarspelen en een bezoek aan Austin en Nashville deed Mariska besluiten zelf nummers te gaan schrijven. Haar album All Of This samen met The Fat Bastards verscheen eerder dit jaar en werd goed ontvangen. ‘Three chords & the truth’ is haar uitgangspunt bij het componeren en samen met de Fat Bastards komen de liedjes van Mariska uitstekend tot hun recht. Speelplezier en kwaliteit gaan prima samen in deze hechte formatie en dat is te zien en te horen.

Donderdag 23 juli
The Heat (akoestisch)

The Heat is een sixties & seventies blues/garagerockband uit Arnhem met een stevige live-reputatie. In 2012 brachten ze hun debuut ep The Heat 7’ uit op 7 inch vinyl. In 2013 was de band support-act van Black Bottle Riot in Doornroosje en namen ze deel aan de Popronde.  Het afgelopen jaar heeft het viertal gewerkt aan hun tweede ep die 19 juni 2015 uitkwam op Kroese Records. De ep Matatoro werd opgenomen met Pablo van de Poel (Dewolff) in diens Utrechtse grachtenstudio. The Heat is stevige spierballenrock met een bluesinslag en een flinke toet psychedelica. Vanavond laten ze een andere kant zien en spelen ze een akoestische set. Of ze daarmee ook zo hard knallen als anders? Ongetwijfeld.

Eva Almagor
De muzikale carrière van Eva Almagor ging van start met het in eigen beheer uitbrengen van een ep. Dit bleek het startschot voor veel shows in verschillende bezettingen door het hele land, van radiostation tot theater.  Als je wordt omschreven als ‘de Norah Jones van de Lage Landen, maar met veel meer blues & balls’ dan wordt de lat hoog gelegd. Eva Almagor voldoet daar echter moeiteloos aan. Ze geeft je met haar blues en soul, de herkenbaarheid van pop en een vleugje gospel het gevoel mee te gaan onder een warme wollen deken die verrassend nieuw en fris aanvoelt. Haar singles ‘Silverlining’ en ‘Burning’ zijn al verkrijgbaar: een voorproefje op haar debuutalbum dat dit jaar wordt opgenomen.

Vrijdag 24 juli
Niek Pronk
Een  eigenzinnige, illustrerende muzikant of een musicerende illustrator. De combinatie is in elk geval goed terug te horen in de beeldende teksten van Niek Pronk, beïnvloed door grootmeesters Cash en Dylan. 3voor12 schreef al eerder: "De zaal staat echter gauw vol en dat blijft zo tot het eind, want deze jongeman weet hoe zijn venijnige bluessongs over te brengen." Niek Pronk brengt donkere folkblues van het eenzaamste soort met nummers die een dromerige sfeer hebben. Zijn debuutalbum ‘Taste’ volgt binnenkort, maar wij krijgen op het Valkhof vast een inkijk in de surrealistische wereld van het Utrechtse multi-talent. Dat wordt een bijzonder boeiend optreden vanavond, mét band.

Achterdochtig (solo)
Achterdochtig schetst een tastbaar verhaal. Iedere mogelijke betekenis kan door de luisteraar echter zelf worden vormgegeven. Wat wel overduidelijk is, is het gevoel dat de band, de muziek en de teksten weergeven. 3voor12 schreef over een van hun optredens: ‘Het betreft hier fragiele doch explosieve gitaarpop/rock met een in een emotionele rollercoaster verkerende frontman, die zijn nummers vertolkt met zorgvuldig gekozen woorden in zijn moerstaal.’ In 2011 verscheen de ep Er Hangt Iets In De Lucht en momenteel is Achterdochtig bezig met zijn eerste full lenght album in samenwerking met Viktor Remme. Achterdochtig doet het vanavond solo. Dat wil zeggen: een man en een gitaar en een hoop kabaal. Achterdochtig doet je ruggengraat een stukje opschuiven van verontwaardiging. Of dat positief of negatief is, is aan jou. Dat je het weet.