Punt Uit voor de zaal aan de Waal

Het 'oude' Waalhalla krijgt een waardige afsluiting

David Keus ,

Afgelopen zaterdagnacht was het laatste feest in de Waalhalla zoals we het kennen. Op Punt Uit werd afscheid genomen van de skatehal die zes en een half jaar een begrip was onder skaters en ravers door heel Nederland. Natuurlijk ging ook 3voor12 Gelderland een kijkje nemen.

Voor de degenen die zich niet op een skateboard of in dansschoentjes wagen: de Waalhalla is een skatehal  die ook regelmatig wordt gebruikt voor evenementen. Daarnaast is de hal een toneel voor veel initiatieven met betrekking tot streetart, workshops en skatewedstrijden. De mannen achter de opzet van Waalhalla zijn Daniel Wienke, Anton Thiel en Damiaan Winkelman, die de hal oorspronkelijk gekraakt had.

De gemeente stemde in met het idee dat Nijmegen een goede indoor skatehal kon gebruiken en in 2008 opende de Waalhalla haar deuren. Bekende bezoeker Piet geeft een verpersoonlijking van de reikwijdte van de skatehal: “De Waalhalla betekent zo veel voor jong en oud in Nijmegen.  Ik heb zelf nachten gedanst bij Nachtcollege en Schönes Wochenende maar ik heb ook altijd erg gelachen om hoe mijn oudere vrienden en vriendinnen rolschaatsten op Abba en de Beegees in de rollerdisco. Daarnaast was ik er te vinden op hardcorefeesten met mijn dochter van 20 terwijl ik de dag erna langskwam om een lekker dagje te skateboarden met mijn zoontje van 5. Het is magisch hoe mensen van alle leeftijden de Waalhalla ingaan als vreemden en na een paar bezoeken als vrienden weer naar buiten gingen. De zaal leek zich wel aan te passen aan haar bezoekers.”

Enige tijd geleden werd bekend dat er nieuwe plannen waren voor de zaal aan de Waal, passend in het plan van de herstructurering van de Waalkade en samengaand met de opening van de nieuwe brug de Oversteek. De vrijwilligers en bezoekers van de Waalhalla reageerden op dit bericht door op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. Er werd een locatie gevonden, een aantal honderd meter stroomafwaards naast culturele broedplaats de Vasim in de voormalige kunstzijdefabriek Nyma. Na een onzekere periode kwam op 10 juni het verlossende woord en werd  er door de gemeente ingestemd met de verhuizing van Waalhalla. Een dag na een georganiseerde optocht naar het stadhuis door bezoekers en vrijwilligers wordt het volgende bericht op de Facebookpagina bekend gemaakt: “Waalhalla dankt iedereen! Een geweldige opkomst bij onze optocht door jong en oud! Hartverwarmende woorden van onze achterban, wethouders Helmer en Velthuis & alle politieke partijen van Nijmegen! Alle gemeenteraadspartijen zijn voor om Waalhalla door te laten gaan! Wij gaan naar de NYMA!”

Punt Uit is het laatste feest in de oude hal en staat vol met bekenden van de verschillende feesten die over de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden; Lucash (Fissa), Razzle (Konkretebeats), Roel Zweers, Marc Wagenaar (Schönes Wochenende), en Roberto Cavani & Becia (Ti Ta Techno), resident Jan Liefhebber  en Jeane Isadou (xt3.am). We vroegen naar de mening van Michael van Oosterhout, ook wel bekend als DJ Neil Armstrong. Hij heeft als vaste gast achter de draaitafels gestaan bij de feestjes van Goeie Buren een heeft een voorliefde voor techno in Nijmegen. “Ik heb me echt ontzettend goed vermaakt. Roel Zweers draaide een goeie solide set met techno en acid. Vervolgens deed Roberto Cavani zijn werk, hij draafde lekker door en de meeste mensen gingen goed op los. Jeane Isadou heeft naar mijn mening de beste set van de avond neergezet, de compositie van tracks binnen de set was perfect en ze bracht veel afwisseling qua geluid. Alles was goed op elkaar afgestemd en heel onderhoudend. En laten we vooral de set van Jan Liefhebber niet uitvlakken!” Toch is niet iedereen even enthousiast over muziek. De Waalhalla is een podium was voor feesten met  verschillende muziekstijlen als Schönes Wochenende, Deep Cutz, Drift, Ti-Ta-Techno, Fissa en Konkretebeats. Techno heeft deze avond de overhand waardoor liefhebbers van de hardere muziekstijlen helaas tevergeefs wachten op wat meer pit.
De Waalhalla heeft nog nooit zo vol gestaan. De trouwe fans van alle verschillende feesten willen tegelijk afscheid komen nemen maar er lijken ook verassend veel bezoekers van de kans gebruik te maken om de Waalhalla voor het eerst en voor het laatst te ervaren. Zelfs een groot aantal festivalgangers van het nabije Down the Rabbit Hole is van de partij. Een dergelijke dedication geeft ondanks de drukte en de beklemmende warmte een erg goede sfeer; het maakt allemaal niet uit want we vieren samen onze herinneringen. Als rond 5 uur de grootste drukte wat af begint te zwakken en er ruimte ontstaat komen de voetjes echt van de vloer. De eerste zonnestralen laten de zaal in een hemels licht baden en om 9 uur worden de laatste mensen toch echt verzocht naar buiten te gaan. Het feestje zet zich vervolgens nog tot in de middag door op de parkeerplaats. Michael: “Veel mensen die ik heb gesproken vonden het echt een toffe afsluiter van Waalhalla, ik vraag me nog steeds af hoeveel man er nou precies binnen waren want het was echt een volle bak!”


Wat de nieuwe Waalhalla ons ook gaat brengen, Punt Uit was een waardige reflectie van de Waalhalla over de afgelopen jaren waar bezoekers afscheid konden nemen van de geliefde galmbak.